Antić: Eksploatacije ruda „teške“ više od milijardu evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Rudarstvo je postalo jedna od dugoročno najperspektivnijih privrednih grana u Srbiji gde se očekuju velike investicije, kaže resorni ministar Aleksandar Antić.

Antić je na obeležavanju 73. godine rada Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu rekao da će u budućnost biti značajni rezultati rudarstva, čemu će veliki doprinos dati stručnjaci tog fakulteta.

On je naveo da je trenutno u Srbiji 140 istražnih polja, a eksploatacionih 220.

„Realizovane investicije u istraživanja u rudarstvu prošle godine su dostigle 100 miliona dolara, a 2014. godine su bile planirane na 25 miliona, što pokazuje da su investitori imali jasne perspektive otvaranja rudnika“, rekao je Antić.

Kazao je da su investicije u eksploataciju ruda u Srbiji preko milijardu evra, a da se u 2019. godini planiraju dodatna ulaganja od 500 miliona, čemu će veliki udeo dati strateško partnerstvo u RTB.

„Priroda nam je dala veliki potencijal, mi ćemo kao država da obezbedimo svetske uslove da investiranje u rudarstvo bude atraktivno, a Rudarsko-geološki fakultet će dati stručan kadar i imaćemo sjajne rezultate“, rekao je ministar rudarstva i energetike.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay