Antić: Ruski gas siguran, dogodine proširenje Banatskog Dvora

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Obezbeđena je sigurnost u snabdevanju gasom iz Rusije, izjavio ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić posle razgovora u Moskvi s predsednikom Izvršnog odbora Gasproma Aleksejem.

Prema Antićevim rečima, dogovoreno je da iduće godine početi radovi na proširenju skladišta u Banatskom Dvoru.

Na sastanku je ocenjeno da su isporuke ruskog gasa u Srbiju u prvih devet meseci 2017. porasle za 31,7 odsto, u odnosu na period isti period prošle godine, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Gaspromov partner u Srbiji je Srbijagas, a 2013. godine potpisan je ugovor za ruske isporuke gasa Srbiji na period od 10 godina.

Kako je saopšteno, Antić je u Moskvi razgovarao i sa generalnim direktorom Gaspromnjefta Aleksandrom Djukovim, čija su kompanija i Vlada Srbije vlasnici Naftne industrija Srbije (NIS).

Antić je najavio da će do kraja godine početi realizacija projekta “Duboka prerada” koji se odnosi na modernizaciju i povećanje efikasnosti i dubine prerade u Rafineriji u Pančevu.

U Moskvi je razgovarano i o planovima NIS da razvije projekat novog energetskog objekta TeTo Pančevo, ali i o potrebi da ta kompanija razvija mrežu benzinskih stanica. Ocenjeno je da je pri kraju usaglašavanje zajedničke Strategije razvoja NIS-a do 2025.godine.

Antić je u Moskvu otputovao na Međunarodni forum za energetsku efikasnost i razvoj energetike “Ruska energetska nedelja”, na poziv ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay