Apple uklanja sporne aplikacije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kompanija Apple je počela sa uklanjanjem aplikacija sa svog App Storea koje krše pravila o deljenju podataka o lokaciji korisnika s trećim stranama bez saglasnosti.

Radi se o kršenju članova 5.1.1 i 5.1.2 pravilnika kompanije App Store Guudlines u kojima se navodi da aplikacije ne smeju slati podatke o lokaciji trećim stranama bez saglasnosti korisnika, niti ih koristiti u nedozvoljene svrhe.

Developeri koji su prekršili pravila su obavešteni, pa ih je Apple informisao da njihove aplikacije nisu u skladu s novom evaluacijom.

Među tim aplikacijama su one koje ne pružaju dovoljno jasne informacije korisnicima o onome šta se događa s njihovim podacima nakon što budu prikupljeni.

Apple-ovi potezi verovatno imaju veze sa zakonom o zaštiti podataka koji će u Evropi na snagu stupiti 25. maja. Nova pravila nalažu da kompanije moraju da dobiju jasno odobrenje korisnika čije podatke prikupljaju.

To znači da će kompanije morati od korisnika češće da traže saglasnost za korišćenje podataka ili jasnije naglašavati da koriste podatke, piše Klix.ba.

Developeri koji žele da vrate aplikacije na App Store moraju da uklone svaki kod, framework ili alat za razvoj softvera koji se odnosi na deljenje podataka o lokaciji s trećim stranama, nakon čega će uslediti nova provera.

Još uvek nije poznat tačan broj uklonjenih aplikacija s App Storea.

Izvor: Većernje novosti, klix.ba

Foto: Pixabay