Arapsko proleće “spržilo” 614 milijardi dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Arapsko proleće je od 2011. koštalo region 614 milijardi dolara izgubljene dobiti, objavile su Ujedinjene nacije, što je prva takva procena nekog većeg ekonomskog tela.

Brojka je ekvivalent 6 posto ukupnog BDP u regiji, između 2011. i 2015. godine, navodi ESCWA (Ekonomska i socijalna komisija UN za Aziju i Pacifik).

Ustanak, koji je započeo u Tunisu srušio je lidere četiri zemlje, ali i doveo do rata u Libiji, Siriji i Jemenu, kao i ekonomsku i društvenu stagnaciju u arapskim zemljama. Najgore je prošla, odnosno prolazi Sirija, koja je prema procenama ESCWA izgubila oko 259 milijardi dolara.

U izveštaju se opisuje društveni napredak kao “mračan”, prava građana u nekoliko zemalja su nazadovala. Podaci UN takođe pokazuju da su sukobi produbili javni dug, povećali nezaposlenost, korupciju i siromaštvo i značajno pogoršali krizu izbeglica.

Ekonomska analiza je sprovedena pomoću projekcije rasta pre ustanka. Ona takođe uključuje i zemlje koje politički sukob nije direktno pogodio, nego posredno – kroz protok izbeglica, gubitak prihoda ili pad turizma.

Ocene UN su došle u vreme kada je Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio trogodišnji, 12 milijardi dolara težak kredit Egiptu da bi pomogao izlazak zemlje iz duboke ekonomske krize.

Izvor: SEEbiz

Foto: Beta/AP