Arsić: Ne povećavati plate i penzije kad privreda slabi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Medija Centar

Plate i penzije ne bi trebalo povećavati u trenutku kada privredni rast slabi, odnosno Vlada Srbije bi trebalo da odustane od te ideje, smatra profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić.

“Ne bi trebalo razmišljati o povećanju. Niko kad počinje kriza ne povećava plate i penzije. Aktualna vlast je žestoko kritikovala kada je vlada 2008. povećala penzije uoči krize, a sad se najavljuju slične mere”, kazao je on na predstavljanju ekonomskog biltena “Kvartalni monitor” na Ekonomskom fakultetu.

Arsić je naveo da je privredna aktivnost u Srbiji na kraju prošle i početkom ove godine značajno usporila, dok je spoljnotrgovinski deficit porastao.

Prema njegovim rečima, usporavanje srpske privrede je posledica jednim delom značajnog pada proizvodnje uglja i struje u okviru Elektroprivrede Srbije (EPS), što se ponavlja drugi put u poslednje dve-tri godine i “posledica je lošeg upravljanja tim državnim preduzećem”.

Arsić je kazao da su drugi uzroci pada BDP delimično van kontrole vlade, poput prištinskih taksi, odnosno uvođenja kvota za čelik iz Srbije od strane EU. Na pad privrede, kako je dodao, uticao je i višegodišnji uzastopni pad proizvodnje u Fijatu.

U prva dva meseca u Kragujevcu je proizvedeno svega 7.000 automobila. “Ukoliko bi se nastavili takvi trendovi, ukupna proizvodnja u ovoj godini bi bila oko 45.000 automobila i pitanje je da li je takva proizvodnja isplativa”, kazao je on.

On je kazao da je prošlogodišnji rekordni rast BDP Srbije od 4,3 odsto, bio u proseku zemalja centralne i istočne Evrope, a dodao je da je loše što je bio zasnovan na jednokratnom faktoru, odnosno visokom rastu poljoprivredne proizvodnje od blizu 16 odsto, nakon izrazito sušne 2017. godine.

“Stimulativno za privredu bi bilo povećanje javnih investicija. Država bi trebala da ubrza javne investicije, ali i ulaganje u nauku i inovacije, kao i da odustane od uzimanja dividendi javnih preduzeća”, kazao je Arsić dodavši da bi možda trebalo razmotriti i dodatno smanjenje poreskog opterećenja rada.

Izvor: Beta

Foto: Medija Centar

Komentari 1