Austrija diskriminiše decu stranih radnika

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Evropska komisija pokrenula je postupak protiv Austrije zbog smanjenja dečijih naknada za strane radnike, čija deca žive u siromašnijim zemljama članicama.

Od 1. januara 2019. porodične naknade i porezne olakšice koje će Austrija isplaćivati za decu koja imaju boravište u drugoj državi članici, zavisiće od troškova života u toj državi.

To znači da će brojni građani EU koji rade u Austriji i plaćaju jednake iznose doprinosa i poreze kao i lokalni radnici, primati niže naknade samo zbog toga što im deca žive u drugoj državi.

Komisija je poslala Austriji službenu opomenu, kao prvi korak protiv zemalja članica EU zbog kršenja evropskog prava.

Ako Austrija ne koriguje svoj zakon, Komisija može slučaj uputiti na Sud EU, čije su presude obavezne i postaju deo evropskog zakonodavstva.

“Naše jedinstveno tržište zasniva se na pravednosti i jednakom postupanju. U EU ne postoje radnici druge klase. Ako mobilni radnici plaćaju jednake doprinose kao lokalni radnici, trebalo bi da primaju i jednake naknade i u slučaju da im deca žive u drugoj državi članici. U EU ne postoje deca druge klase”, izjavila je komesarka za zapošljavanje i socijalna pitanja Marianne Thyssen.

Austrija sada ima dva meseca za odgovor na opomenu Komisije. U suprotnom, Komisija može krenuti s drugim korakom u postupku, slanjem obrazloženog mišljenja, a ako ni to ne da rezultata, slučaj završava pred Sudom EU.

Austrijska vlada predložila je sporni zakon uz obrazloženje da time želi da spreči zloupotrebu sistema socijalnih naknada.

Izvor: Index

Foto: Pixabay