Austrijski trgovci se „okomili“ na Amazon

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Austrijska agencija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak protiv Amazona, kako bi utvrdila da li američki onlajn gigant zloupotrebljava dominantan položaj na tržištu da bi osigurao prednost u odnosu na domaće trgovce.

U antimonopolskoj agenciji navode da su istragu pokrenuli posle pritužbi koje su u decembru stigle na račun Amazona o navodnim „nepoštenim trgovačkim praksama kojima se ovaj trgovac služi“.

Sumnja se, naime, da Amazon „diskriminiše druge trgovce i favorizuje svoje proizvode“, navedeno je u saopštenju agencije.

Austrijski trgovci se, između ostalog, žale da američka kompanija naglo i bez jasnog razloga ukida račune prodavaca, a takođe ih prisiljava da objavljuju cene i da na računima prodavaca ističu netačne podatke o isporuci.

Zameraju konkurentu i to što je u ugovore uveo klauzulu o sudskoj nadležnosti, što im otežava da preduzmu pravne mere protiv Amazona.

Digitalni svet nije pravni vakuum. Kompanije koje posluju globalno moraju da se pridržavaju odgovarajućih austrijskih zakona i propisa, izjavio je predstavnik Antimopolske agencije Teodor Taner i dodao da se istraga protiv Amazona sprovodi u saradnji sa nemačkim regulatorom koji je u novembru prošle godine pokrenuo sličan postupak protiv onlajn trgovca.

Izvor: Politika

Foto: Beta/AP