Bafet sa Tojotom ULAŽE u električne automobile

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Najveći svetski prodavac automobila, Tojota Motor, osnovaće zajedničko preduzeće sa kineskom kompanijom BID, koja je 25 odsto u vlasništvu investicionog fonda Berkšir Hatavej, poslovnog mogula Vorena Bafeta.

Dve kompanije su saopštile da će svaka uložiti po 50 odsto kapitala potrebnog za osnivanje zajedničkog preduzeća, koje će dizajnirati i razvijati automobile na baterije i električnu energiju, prenosi CNBC.

BID i Tojota su naveli u saopštenju da planiraju da kadrove za novo preduzeće obezbede premeštanjem inženjera i zaposlenih u sektorima “Istraživanje i razvoj” (R&D) iz obe kompanije.

Izvršni potpredsednik Tojote Šigeki Terašsi naveo je u saopštenju da “kompanija ima isti cilj – da dalje promoviše široku upotrebu elektrifikovanih vozila.

Najčuveniji svetski Investitor Voren Bafet stavio je veliki ulog “na kocku” kada je 2008. godine kupio akcije BID, stekavši vlasnički udeo od 24,6 posto. Procenjuje se da je od te investicije Berkšir Hatavej neto zaradio više od milijardu dolara u poslednjih 10 godina.

BID je osnovan 1995. godine kao preduzeće za prodaju baterija, automobila, bicikala na baterijski pogon, autobusa, akumulatora i kamiona.

Izvor: Mondo, Tanjug

Foto: Beta/AP