Bafet u prvom kvartalu „oslabio“ milijardu dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Berkšir Hatavej, kompanija poznatog investitora Vorena Bafeta, ostvarila je 1,1 milijardu dolara neto gubitka u prvom kvartalu 2018. godine, iako je operativna dobit, pre obračuna investicionih gubitaka i dobitaka, porasla za 49 posto.

Iz Berkšira su saopštili da je neto gubitak ostvaren zbog novih računovodstvenih pravila koja uključuju i nerealizovanu dobit i gubitke (na osnovu trenutne tržišne vrednosti) svih oblika vrednosnih papira u koje kompanija ulaže, kao dela poslovnih prihoda.

U prvom kvartalu su ti nerealizovani gubici neto iznosili 6,4 milijarde dolara, dok je operativna dobit, kada se ne računaju ti gubici, iznosila 5,3 milijardi.

Rezultati su pokazali da je osiguravajući deo biznisa nakon ostvarenog gubitka prošle godine, u prvom kvartalu 2018. ponovo iskazao dobit, te da se poboljšavaju rezultati u železničkom sektoru, energiji i drugim delovima Grupe.

„Iskazivanje dobiti i gubitaka za svako pojedino tromesečje je obično besmisleno“, saopštili su iz kompanije, u danu kada se održava velika skupština deoničara Berkšira u Omahi, rodnom gradu Bafeta, danu koji se popularno zove i „Woodstockom kapitalizma“.

Bafet i Čarli Manger, njegov zamenik, pet sati će odgovarati na pitanja deoničara kompanije vredne oko pola biliona dolara.

Izvor: SEEbiz

Foto: Beta/AP