Bajatović o vezi sa Rusima, pouzdanosti, nezamenljivosti, poslovnim planovima…

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović se u intervjuu za “Večernje novosti” dotakao planova ove kompanije , investicijama. Osvrnuo se i na, takođe intrigantnu temu – njegovu povezanost sa Rusijom i “nezamenjljivost”.

Najavio je dva velika projekta gasne infrastrukture i oba prema evropskim energetskim pravilima. Prvi je interkonekcija Niš – Dimitrovgrad – Sofija, dugačka 109 kilometara, na koju bi se Srbija zakačila na bugarski gasovodni sistem. A, on ima vezu sa Grčkom i ide ka terminalu Aleksandropolis.  Drugi je magistralni gasovod (interkonektor) granica Bugarske – granica Mađarske dužine 403 kilometra.

Bajatović najavljuje i da će u narednih pet godina u srpsku gasnu infrastrukturu biti investirano gotovo tri milijarde evra.

“Godišnje investiramo između 40 i 50 miliona evra, što uopšte nije malo. Prema tome, mi smo u ovom sastavu menadžmenta rešili gasnu krizu, obezbedili smo isporuke gasa iz Nemačke i Austrije kada je bila potpuna obustava gasa, napravili smo “Banatski Dvor”, ali i velike investicije u distributivnom i transportnom sistemu. Napravljen je desetogodišnji razvojni plan. “Srbijagas” se priprema za otvaranje tržišta, radimo interkonekciju, pripremamo interkonekciju sa Rumunijom. Planiramo saradnju i sa Republikom Srpskom i BiH…”

Na pitanje o njegovoj povezanosti sa Rusima i tome da ga “cene kao pouzdanog partnera”odgovara:

Ako je po pouzdanosti, ja bih bio večiti direktor. Tačno je da sam ja proruski usmeren, ne u nekom političkom, nego u pravoslavnom smislu i tako smatram i našu kulturu i naše veze i činjenicu da mi sa Rusima nikada nismo imali problema, nikada nas nisu bombardovali, ali kese nisu sestre. Apsolutno sam štitio srpske interese. “Banatski Dvor” nije postojao, napravili smo ga za godinu, mnoge infrastrukture smo uradili, imamo strateško partnerstvo sa “Gazpromom”. Ne plaćaju nam kazne, imamo razvojne projekte… Da li je neko nezamenjiv, nije niko. Deset godina sam ovde i konkurisao sam na prethodnom konkursu. Da li ću biti izabran ja ili neko drugi, to predstavlja volju Republike Srbije

Izvor: Večernje novosti

Foto: Beta

Komentari 1