Bajatović: U Gastransu se ne menja udeo srpske i ruske strane

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da odluka borda direktora Gasproma da poveća učešće u preduzeću Gastrans koje se do pre desetak dana zvalo Južni tok Srbija ne znači promenu udela, već će ruska strana i dalje biti većinski vlasnik sa 51 odsto kapitala, a srpska strana će imati 49 odsto.

„Reč je o dokapitalizaciji Gastransa, ali tako da prava i udeli u kompaniji ostaju isti. Dakle, ništa se neće menjati. Cilj je da preduzeće Gastrans ponovo bude aktivni privredni subjekat u skladu sa domaćim zakonodavstvom“, rekao je Bajatović za dnevni list Politika.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić na pitanje šta tačno znači dokapitalizacija firme bez menjanja vlasničke strukture objašnjava da to znači da su obe strane uložile novac proporcionalno svojim udelima.

Prema njegovim rečima, to nije ništa neobično u poslovanju.

„Mnogo je važnije da li će novoaktivirana firma Gastrans graditi neki od mnogobrojno najavljivanih gasovoda, kako ne bi završila kao prethodna firma Južni tok Srbija'“, rekao je Savić.

Kako navodi Politika, za sada je izvesno da će ruski Gasprom završiti dve cevi Turskog toka od po 15,750 milijardi kubnih metara gasa, najkasnije do 20. decembra 2019. godine.

Taj list piše da su nade Srbije za konekciju sa Bugarskom vezane su za njeno priključivanje Turskom toku, a kasnije i“Južnom gasnom koridoru, evropskom gasovodu iz Azerbejdžana preko Turske, Grčke, Albanije, za južnu Italiju.

Što se tiče izgradnje gasovoda do Mađarske, kako navode, to je krupna investicija i pitanje je ko će to finansirati, jer se o tome još pregovara.

Bugarska i Srbija prošle godine su sa Gaspromom potpisale mapu puta za izgradnju gasnotransportnih kapaciteta na svojim teritorijama.

Izvor: Beta

Foto: Beta