Bajeru odobreno preuzimanje Monsanta

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Bayer

Evropska unija odobrila da Bajer (Bayer) kupi Monsanto za 66 milijardi dolara, uz uslov da se oslobodi kompanija i prava vrednosti od 7,4 milijardi dolara, kako bi se obezbedila fer konkurencija na tržištu.

Ovaj dogovor pažljivo prate rivalske kompanije i ekološke organizacije, kao i strahovanja da će se smanjiti broj jakih kompanija u prodaji semena i pesticida i da će novonastala kompanija zagušti tržište, preneo je AP.

Komesarka za konkurenciju Margret Vestager rekla je da su se dve strane dogovorile o prodaji prava u vrednosti od preko šest milijardi evra i da su time uklonjene brige EK u vezi s konkurencijom.

Monsanto je u septembru prihvatio ponudu Bajera od 57 milijardi dolara akcionarima i preuzimanje devet milijardi dolara duga.

Vestager je rekla da bi bez dodatnih uslova dogovor Bajera i Monsanta značajno smanjio konkurenciju na tržištu i omeo inovacije.

Ona je rekla da će dogovorom biti napravljena najveća kompanija za pesticide i seme na svetu.

Direktor Bajera Verner Bauman je rekao da je odobrenje Evropske komisije „veliki uspeh“ i dodao da kompanije i dalje rade s vlastima SAD oko dogovora za koji se nadaju da će biti zaključen u drugom kvartalu ove godine.

Izvor: N1, Beta

Foto: Bayer