„Bajka“ o rastu zaposlenosti u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Fiskalni savet Srbije ocenio je da su nepouzdani zvanični podaci o visokom rastu zaposlenosti od oko 20 odsto u periodu od 2012. do 2017. godine, s obzirom na nizak rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od šest odsto.

U radnom materijalu koje je Fiskalni savet pripremio za prezentovanje na Kopaonik biznis forumu navodi se da sve različite analize koje je sprovelo to nezavisno telo, nedvosmisleno ukazuju da postoje problemi u zvaničnom statističkom praćenju kretanja zaposlenosti, odnosno da Anketa o radnoj snazi još nije pouzdana (ARS).

„Visok rast zaposlenosti uz nizak rast proizvodnje nije u skladu sa osnovnim i nebrojeno puta dokazanim ekonomskim teorijama koje definišu vezu zaposlenosti i proizvodnje. Takva kretanja, da su stvarna, podrazumevala bi snažan, dvocifren, pad produktivnosti privrede Srbije u prethodnih pet godina, za koji (srećom) nema ekonomskih naznaka da se desio“, naveo je Savet.

Ukazano je i da komparativna analiza pokazuje da se „navodni fenomen visokog rasta zaposlenosti bez rasta BDP kao u Srbiji, ne dešava ni izbliza ni u jednoj drugoj zemlji Centralne i Istočne Evrope“.

„U svim drugim uporedivim zemljama, zaposlenost od 2012. do 2017. raste (u skladu sa teorijskim očekivanjima) sporije od rasta BDP (u zemljama CIE zaposlenost raste 5,9 odsto, a BDP 17,1 odsto)“, istakao je Fiskalni savet.

Dodaje se da na nepouzdanost podataka iz ARS za Srbiju dodatno ukazuje i široka rasprostranjenost povećanja zaposlenosti po različitim poslovima i u formalnom i u neformalnom sektoru, kao i visok rast fonda časova rada – do čega ne može da dođe uz nizak rast proizvodnje.

„Uz sve to, snažan rast zaposlenosti, koji se navodno dešava u Srbiji, nije u skladu ni sa stagnacijom životnog standarda stanovnika, nije u skladu s naplaćenim doprinosima od obaveznog socijalnog osiguranja, a ne podržavaju ga ni administrativni podaci o kretanju registrovane zaposlenosti dobijeni iz nezavisnog izvora (CROSO)“, ocenio je Fiskalni savet.

Kako je objašnjeno, doprinosi su realno porasli od 2012. do 2017. za svega 3,7 odsto što ni izbliza nije u skladu s rastom formalne zaposlenosti po ARS od 13,4 odsto, uz približno nepromenjen realni nivo zarada u istom periodu.

„Ova očigledna neusaglašenost pokazuje da podaci iz ARS nisu ni približno tačni“, ocenio je Fiskalni savet i naveo da je po podacima Republičkog zavoda za statistiku ukupna lična potrošnja u Srbiji realno porasla od 2012. do 2017. svega 1,3 odsto, što ni izbliza ne podržava podatke o visokom rastu zaposlenosti iz ARS.

Izvor: Beta

Foto: Beta

Komentari 4

 1. Mučenik

  „Bajka“ o zaposlenosti u Srbiji, ako je to stav ΛV, izrečen grlom premijera(ke), nema sumnje? On nikada ne laže,, kada nije u prilici. Nestrpljivo čekamo da uvozimo radnu snagu (Džindžić svojevremeno je pričao da će uvoziti radnu snagu iz Japana) i penzije i plate veće no ikada. Jedino rast BDP i standard građana su najniži u Evropi i šire i to sve i svi vide.u ne može pričati neistine. Ako nas izlaže, shvatimo da je pogrešio, a ako nas laže svakodnevno, onda nije s nama nešto uredu.

  • Dejan Nićković

   Neke od laži predsednika Sr…

   „Nikada se neću kandidovati za Predsednika. Ukinuću TV pretplatu. Ukinućemo Busplus. Do početka 2018. imaćemo brzu prugu Beograd-Budimpešta. Za 48 sati ću reći ime ubice Jelene Marjanović. Nikada nećemo umanjiti penzije i plate. Vrlo brzo će biti rešen slučaj Savamale. Mali neće biti Gradonačelnik. Imaću TV duel sa opozicijom. Objavićemo ugovore sa Fijatom i Etihadom. Zaustavićemo partijsko zapošljavanje. Ni Bog me neće spojiti sa Dačićem. Struja će biti jeftinija za 20 posto. U Srbiji će se proizvoditi srpski Mercedes. U Srbiji će se praviti delovi za Boing. Zalagaću se za slobodu medija i izražavanja. Dinkić će biti u zatvoru. Karić može da se vrati samo u zatvor. Prosečne plate do 500 evra, plate i penzije biće veće no ikada…nastavi niz! „

 2. jasna

  Zar toliko….ili ima još, ali nama ne vredi…otupeo narod i
  i dalje dozvoljava da tako ide. Onda stvarno sa nama nešto
  nije u redu.

 3. Pingback: Prepucavanje oko stope (ne)zaposlenosti - Bizlife.rs