Bankari ZA rešenje kredita u “švajcarcima”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Udruženje banaka Srbije podržava inicijativu za rešavanje pitanja kredita u švajcarskim francima i da su banke spremne da se uključe u pronalaženje rešenja u saradnji sa nadležnim državnim institucijama.

To udruženje je u saopštenju posle vanredne sednice upravnog odbora navelo da je svesno problema sa kojima se građani suočavaju i da ih od početka prate.

“Ugovori koje su banke zaključivale sa svojim klijentima, otplatni planovi, svi bitni elementi ugovora, kao i izveštaji o stanju otplate kredita, uvek precizno i transparentno navode visinu obaveze klijenta u stranoj valuti na koju obaveza glasi. Ovakvo postupanje je u skladu sa propisima o primeni valutne klauzule”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su banke 2009, 2011, 2013. kao i tokom 2015. godine nudile svojim klijentima konverziju tih kredita u kredite indeksirane u evro, kao i četiri modela rešenja tog problema koja su bila u skladu sa odlukom Narodne banke Srbije iz 2015. godine.

“Nažalost, iz različitih razloga, uključujući pre svega intenzivnu kampanju protivljenja bilo kakvom dogovoru sa bankama, ovi pokušaji nisu u dovoljnoj meri dali željeni efekat”, piše u saopštenju.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila da su preko vikenda održani sastanci sa bankama povodom lakše otplate kredita u švajcarskim francima i da još nema rešenja, ali da se i dalje radi na tome. Predsednik Aleksandar Vučić najavio je ranije da će rešenje za te građane biti ponuđeno do petka, 5. aprila.

Izvor: N1, Beta

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. ljilja

    Unesite Vaš komentar *Bankari lazete kad kazete da ste upozoravali da su krediti rizicni. Na sva vasa upozorenja vi nam dizete kamatu i naplacujete rate po prodajnom kursu, umesto po onom koji pise u Ugovoru. Masa ljudi nije mogla uzeti kredit u eur jer im promanja nisu dozvolila. Konketno u mom slucaju, plata 2006 24.000 dinara, rata u eur 15.000 u francima 12.000. I samo iz tog razloga je uzet u chf. Sve vas treba proterati i ne dati vam vise ni dinar. ovo sto radite je sramno i ponizavajuce