BBC sprema 450 otkaza u Engleskoj

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Britanska medijska kuća BBC najavila je da će restrukturirati mrežu lokalnih radio i televizijskih stanica u Engleskoj kako bi smanjila troškove, što će uključivati i ukidanje 450 radnih mesta.

Koncept BBC England biće značajno izmenjen kako bi se do marta 2022. godine uštedelo 25 miliona funti, poručili su iz BBC.

“To će značiti da će posao izgubiti oko 450 od ukupno više od 3.000 zaposlenih u engleskim regijama”, objavio je BBC.

Zbog ekonomskih posledica pandemije moramo ušteđeti dodatnih 125 miliona funti, budući da su nam prihodi pali, objašnjavaju.

Mnoge BBC lokalne usluge “kreirane pre više od 50 godina, jako su se malo promenile i trebalo bi iz temelja menjati njihov koncept”, tvrdi direktorka BBC England Helen Tomas.

“Živimo u doba grupa na Facebooku i susedskih čavrljanja preko WhatsAppa. Moramo se prilagoditi kako bismo bolje odražavali kako ljudi danas žive, kako dolaze do vesti i kakav sadržaj žele”, kaže Tomas.

Vodeći sindikat novinara upozorio je da će ukidanje radnih mesta “ozbiljno uticati” na izveštavanje BBC o lokalnim temama.

Najava otkaza vremenski se poklopila s javnim istupima vladajućih torijevaca koji sve češće preispituju finansiranje BBC putem taksi i optužuju servis za političku pristranost.

Repriza priče iz januara, uz dodatak koronavirusa

Pitanje finansiranja BBC našlo se na dnevnom redu i pre pandemije koronavirusa – premijer Boris Džonson utvrdio je krajem prošle godine da treba raspravljati o toj temi, budući da finansiranje obaveznom pretplatom, prema njegovim rečima, nije primereno današnjem vremenu.

U januaru je BBC najavio reorganizaciju informativnog programa, uz 450 otkaza u svetskom servisu i radio stanici 5Live, kako bi uštedio na troškovima.

Izvor: SEEbiz

Foto: screenshot