Bečki institut: Hrvatska će najgore proći

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U poplavi analiza i procena koje ovih dana objavljuju analitičari, ova za građane Hrvatske izgleda jako loše.

Bečki institut za međunarodne ekonomske studije (WIIW), kaže kako će u krizi najgore proći upravo Hrvatska i to zbog prevelike orijentacije na turizam, na koji otpada petina nacionalne ekonomije.

Hrvatskoj, tako, predviđaju pad od čak 11 posto, gotovo dvostruko veći od proseka na nivou zemalja u tranziciji, koji iznosi 6,1 posto.

Ranije prognoze MMF govorile su o padu hrvatskog BDP u ovoj godini od devet posto, dok nam je Svetska banka prognozirala pad BDP od 6,2 posto.

Nove vladine prognoze govore o smanjenju privredne aktivnosti u Hrvatskoj u ovoj godini od 9,4 posto. Najveći pesimizam iskazali su poduzetnici u istraživanju koje su pokrenuli konzultantska agencija EQUESTRIS i prvi poslovni radio poslovniFM.

Osim Hrvatske, koja bi ove godine mogla biti neslavni rekorder po smanjenju ekonomske aktivnosti u široj regiji, velik pad BDP u Bečkom institutu prognoziraju i Sloveniji, 9,5 posto, zatim, Slovačkoj, devet posto, i Crnoj Gori, 8,5 posto.

Reč je o zemljama koje su, kao i Hrvatska, jako vezane uz turizam i promet ili imaju jak robni izvoz.

S druge strane, najbolje bi trebalo da prođu države koje su najmanje okrenute turizmu ili koje su slabije integrisane u svetsku ekonomiju.

To su, na prvom mestu, Srbija i Poljska, kojima prognoziraju pad ekonomske aktivnosti u ovoj godini od četiri posto, te Kosovo, u slučaju kojeg prognoze Bečkoga instituta govore o padu BDP od 4,4 posto.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay