Beograd 2020. bez plastičnih kesa

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Korišćenje plastičnih kesa biće zabranjeno u Beogradu od 1. januara 2020. godine, odlučili su odbornici Skupštine grada.

Prema odluci Skupštine Beograda, trgovci su dužni da izbace iz upotrebe plastične kese na mestu prodaje, u svim maloprodajnim objektima, kao i u uslužnim i drugim delatnostima na teritoriji grada, radi sprečavanja, odnosno smanjenja stvaranja komunalnog otpada, zbog njihove štetnosti po životnu sredinu.

Istovremeno, trgovci su u obavezi da preduzimaju mere prevencije stvaranja komunalnog otpada, predviđanjem alternativnih rešenja za plastične kese.

Kese koje trgovci budu stavljali na raspolaganje potrošačima na mestu prodaje moći će da budu papirne, uz naknadu ili bez nje, a mogu kupcima da obezbede i torbe za kupovinu, takođe sa naknadom ili bez nje.

Pošto će se odluka primenjivati od prvog dana 2020. godine, maloprodajni lanci će imati rok od petnaestak meseci da joj se prilagode, što je, smatraju u Gradu, više nego dovoljan rok.

Ističu i da je upotreba plastičnih kesa u prestonici smanjena za 60 odsto od kada su trgovinski lanci počeli da ih naplaćuju.

Odluka predviđa i novčane kazne za one koji je ne budu poštovali i to od 150.000 dinara za pravno lice, a 25.000 za odgovorno lice u određenom objektu. Kazna za preduzetnike koji se ogluše o novi propis biće 75.000 dinara, dok će fizička lica platiti za prekršaj 25.000 dinara.

Dodaje se i da će Grad Beograd kod Ministarstva životne sredine inicirati hitno donošenje podzakonskih akata radi uređenja oblasti upravljanja otpadom u celoj Srbiji.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay