Beograd dobija PAMETNE TELEFONSKE govornice

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Vlada RS

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas u Naučno-tehnološkom parku Beograd predstavljanju projekta “pametnih” telefonskih govornica, koji obuhvata zamenu 100 govornica u centralnim beogradskim opštinama.

Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji u vezi sa digitalizacijom telefonskih govornica potpisali su kompanija “Telekom Srbija” i Strawberry Energy, koja je pionir u razvoju pametnih IoT uređaja i “smart city” rešenja, navedeno je na sajtu Vlade Srbije.

Projekat obuhvata zamenu 100 govornica u centralnim gradskim opštinama, a u okviru prve faze, čija je vrednost 2,5 miliona evra, na jesen će biti zamenjeno prvih 50 govornica.


Brnabić je imala priliku da se na “prototipu” govornice upozna sa funkcionisanjem budućih pametnih govornica koje, osim telefonskih poziva, nude besplatan internet, SOS poziv, punjenje mobilnih uređaja.

Pametne govornice će na interaktivnom ekranu osetljivom na dodir pružati informacije i o gradskim servisima, mapi grada i linijama gradskog prevoza, turističkoj i kulturnoj ponudi grada.

Projekat je potpuno besplatan za građane.

Izvor: BIZLife

Foto: Vlada RS

Komentari 2

  1. Pingback: Beograd dobija PAMETNE TELEFONSKE govornice - biznis24.rs

  2. Janko

    Skupo i glupo. Neophodne su nam prave govornice, a ne ovi reklamni monumenti. Cemu ova papazjanija? Bacate pare nas, poreskih obveznika na ono sto nam ne treba. Promasen projekat! Napravite govornice a ne da nam prosipate lazi da je nesto govornica, a nije. Privatnost kod javnih govornica mora biti glavni faktor pri odabiru tipa, a ne da imamo neprijatne situacije, da se vise gradana skuplja oko ovog spomenika: dok jedan razgovara, drugi mu dise za vrat, treci surfuje interenetom, cetvrti puni telefon i sl. Ovo se mora stopirati dok se ne izvuku pare gradjana Beograda!