„Bereta „puca“ na srpsko tržište

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: youtube

Italijanski proizvođač naoružanja „Bereta“ zainteresovan je za saradnju sa srpskom odbrambenom industrijom, a posebno sa kompanijama „Zastava oružje“ i „Prvi partizan“, prenose Večernje novosti.

„Bereta“ bi mogla da bude i prvi strani partner koji će, prema novom zakonu o proizvodnji i prometu naoružanja, uložiti novac u srpske vojne fabrike.

Ne samo saradnja, već ulaganje i učešće u kapitalu

Italijanska kompanija je, već duže zainteresovana ne samo za saradnju, već i za ulaganje i raspolaganje kapitalom srpske namenske industrije, što je najavljeno još prošle godine prilikom posete ministra Aleksandra Vulina Italiji.

Iz Ministarstva odbrane navode da je potrebno privlačenje stranog, kao i domaćeg kapitala, jer Srbija „i pored svih ulaganja nema toliko para da investira da bi nabavila moderne tehnologije“

– On će nam pomoći da obnovimo i proširimo tehnološku bazu i proširimo lepezu proizvoda. Očekujemo konkretne ponude italijanske „Berete“, a kontakti postoje i sa više firmi iz Češke, Indije i drugih zemalja – navode u ministarstvu.

Moguće strano ulaganje u državne firme namenske industrije

U Srbiji je nedavno boravio i vlasnik italijanske kompanije Franko Beretija, koji je sa grupom saradnika obišao kragujevačku „Zastavu“ i užički „Prvi partizan“, a gostima iz Italije predstavljene su i mogućnosti za saradnju sa Vojnotehičkim institutom Ministarstva odbrane. List podseća i da je izmenama Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja omogućeno strano ulaganje u državne firme namenske industrije, ali najviše do 49 odsto vrednosti kapitala.

Država je odredila limit da strani ulagač ne može imati više od 15 odsto učešća u kapitalu fabrika oružja i municije. Stranim investitorima najatraktivnije su domaće fabrike u čijim pogonima se prozvodi streljačko naoružanje, kao i prateća municija, ukazuju „Novosti“.

Izvor: Večernje novosti

Foto: youtube