Berze nikako da se „skrase“

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Indeksi na evropskim berzama danas su u padu pošto su prethodnog dana na Vol stritu zabeleženi gubici s obnovljenim strahovima o inflaciji i rastu prinosa obveznica posle izveštaja Federalnih rezervi.

Nemački indeks DAX je u padu od 0,6 odsto, francuski CAC 40 od 0,4 odsto, a britanski FTSE 100 od 0,9 odsto.

Na istoku je japanski Nikei 225 pao 1,1 odsto, južnokorejski Kospi 0,6 odsto, hongkongški Hang Seng 1,5 odsto, dok je Šangajski kompozitni indeks skočio 2,2 odsto podstkanut rastom potražnje investitora u Kini gde su berze otvorene posle pauze zbog lunarne Nove godine. Australijski S&P/ASX 200 je pao 0,1 odsto.

Federalne rezerve su juče objavile beleške s poslednjeg sastanka u kojima je izraženo uverenje o rastu američke i svetske privrede, što je povećalo očekivanje da će ove godine biti dodatnih podizanja referentnih kamata.

Vol strit je isprva pozdravio izveštaj, ali su prinosi na obveznice brzo porasli na najviši nivo u poslednje četiri godine, što je gurnulo akcije na dole usled zabrinutosti za rast inflacije, naveo je Asošijetid pres. Veći prinosi na obveznice obično štete cenama akcija pošto je onda kupovina obveznica atraktivnija od akcija.

Cene nafte su u padu. Vrednost referentne američke nafte, prema podacima Blumberga, pala je za 0,45 odsto, na 61,40 dolara po barelu, dok je cena nafte Brent pala za 0,18 odsto, na 65,30 dolara po barelu.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay