Beskrajne mogućnosti da nas “deru”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Iako su prošle godine od provizija zaradile 37,6 milijardi dinara, što je čak dve milijarde više nego u 2016, banke nastavljaju sa bespotrebnim povećanjem provizija u pokušaju da nadoknade pad zarade od zajmova usled nižih kamata.

Banke iz godine u godinu sve manje zarađuju na kamatama. Iako je ovo osnovni izvor prihoda banke, suma naplaćenih kamata pada, zato što su padale i kamatne stope.

Tako su lane banke od kamata zaradile 120,9 milijardi dinara, gotovo tri milijarde dinara manje nego 2016, što je, opet, šest milijardi dinara manje nego u 2015, pokazuju podaci iz godišnjih biltena finansijskih izveštaja Agencije za privredne registre.

Prihodi od kamata u 2017. niži su za 8,7 milijardi dinara nego prethodne godine, što je delimično neutralisano smanjenjem rashoda od kamata banaka za 5,8 milijardi, ističe NBS u svom izveštaju o poslovanju bankara u 2017.

Istovremeno, primetan je rast zarade od provizija. Podaci iz APR pokazuju da su banke na osnovu kamata od građana i firmi lane naplatile ukupno 143,47 milijardi dinara, a istovremeno same platile kamatu na depozite i štednju od 22,5, što je u konačnom skoru donelo zaradu od 121 milijarde.

Mogućnosti banaka da zarade na raznim provizijama su, praktično, beskrajne. Podaci Kreditnog biroa pokazuju da u Srbiji ima pet miliona korisnika tekućih računa. Da je trošak održavanja računa samo 100 dinara to je siguran prihod banaka od 500 miliona mesečno.

Kada se pogleda ukupan dug po kreditima koje građani otplaćuju od 919 milijardi dinara, jasno je da su banke i ovde, mimo kamate, dosad zaradile bar devet milijardi dinara. Iznos se dobija kada se zaračuna jedan odsto provizije na odobrene zajmove. A naknade su često išle i do dva-tri procenta kredita.

Prema podacima NBS, tokom 2017, na šalterima je izdato 227 miliona platnih naloga. Da je provizija za svaki papir iznosila 30 dinara, a kod nekih banaka minimalne provizije su i po 150 dinara, dobit od ove usluge bio bi sedam milijardi dinara.

Na ovo treba dodati i provizije za elektronska plaćanja. Jer, čak i banke koje do sada nisu naplaćivale takve naloge (lane je bilo 128 miliona transakcija), sada počinju da naplaćuju i ovaj trošak.

Banke, ukupno njih 29, beleže u 2017. priličan rast profitabilnosti pa je njihov pozitivan rezultat povećan sa 18,4 milijarde u 2016. na 63,6 milijardi dinara u 2017. Banke su smanjile broj zaposlenih, sa 24.096 na 22.817 radnika, ističe se u izveštaju APR.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay