Bespovratne pozajmice za mašine i opremu preko ProCredit banke

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Ministarstvo privrede Srbije izabralo je i ove godine ProCredit banku za svog partnera u Programu podrške malim preduzećima za nabavku opreme, u okviru kog će država podržati domaće privrednike bespovratnim pozajmicama u iznosu od milijardu dinara, saopšteno je iz banke. 

Kao i prethodnih godina, ovim programom je predviđeno da za planiranu nabavku proizvodne opreme mala preduzeća obezbede najmanje pet odsto sredstava u odnosu na neto vrednost opreme koja se kupuje, da iz budžeta Srbije bespovratno dobiju 25 odsto neophodnih sredstava (maksimalno 5.000.000 RSD), a da ostalih 70 odsto investicije finansiraju povoljnim kreditom ProCredit banke.

Sredstva iz ovog programa koristiće se isključivo za investicije u nabavku nove proizvodne opreme i mašina, kupovinu transportnih sredstava koja su uključena u proizvodnju, kao i za investicije u nabavku novih delova, specijalizovanih alata za mašine i drugih kapitalnih dobara. Od ove godine, novina je mogućnost nabavke građevinske mehanizacije za potrebe obavljanja građevinskih radova.

ProCredit banka je, kao jedna od pet banaka, izabrana za ovogodišnjeg partnera Ministarstva privrede, jer je na konkursu resornog ministarstva ponudila izuzetno povoljne uslove za sva preduzeća u Srbiji koja budu zainteresovana za bespovratne pozajmice države.

Direktor Sektora za privredu ProCredit banke Ana Milić rekla je da je ta banka tokom proteklih godina bila jedan od najaktivnijih učesnika u programima podrške malim preduzećima.

“Podrška domaćim privrednicima u njihovom razvoju i unapređenju proizvodnje je ono čime se ProCredit banka uspešno bavi više od 17 godina. Iznos koji je država izdvojila ovoga puta je gotovo duplo veći nego prošle godine (1.000.000.000 RSD), što samo znači da će mnogo više privrednika moći da iskoristi ovu podršku, kao i da će investicije biti veće i značajnije”, istakla je Milić.

Osim veoma povoljnih kamatnih stopa, velika specifičnost ovog programa je i obezbeđenje koje će privrednicima biti potrebno kako bi dobili kredit od ProCredit banke. Naime, ovim programom je predviđeno da sredstvo obezbeđenja može biti sam predmet nabavke, što će mnogim malim preduzećima omogućiti da pod znatno jednostavnijim uslovima modernizuju svoju proizvodnju. Takođe, predviđeno je da svaka pozajmica koju odobre banke u okviru ovog programa imaju grejs period od šest meseci.

Prema njenim rečima interesovanje privrednika za tim programom je izuzetno veliko.

“Naša banka već ima puno klijenata koji čekaju ovaj konkurs kako bi rezervisali sredstva za svoju investiciju. Namera nam je da ih sve podržimo i omogućimo im da iskoriste ovu veliku pogodnost. Iz tog razloga, pozivamo sva zainteresovana mala preduzeća u Srbiji da nam se što pre jave, kako bi im omogućili da dođu do bespovratnih sredstava države i da novu proizvodnu opremu nabave pod tržišno najpovoljnijim uslovima”, poručila je Milić.

Izvor: BIZLife

Foto: Promo