Bez ovog sastojka ne bi postojala KOZMETIKA, a proizvođači ne zarade NI MINIMALAC

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

„Ove plantaže za nas su jedina opcija. Ako želimo normalan život moramo ovde da radimo“, objašnjava Samira Čari, jedna od radnica na plantaži arganovog ulja u Maroku.

Maroko je jedna od retkih zemalja u kojima raste drvo argana od čijih se plodova dobija dragoceno ulje koje je poslednjih godina postalo sve zastupljenije u kozmetičkoj, ali i prehrambenoj industriji.

Prema predviđanjima, do 2022. godine potražnja za ovim proizvodom biće sve veća. Tako bi se samo na američko tržište moglo izvoziti oko 19.623 tone ulja vrednog 1,79 miliona dolara, prenosi Novac.


Poznatije kao marokansko ulje ili „tečno zlato“ kako ga lokalni meštani nazivaju, jedan je od glavnih sastojaka maski za kosu, kupki, ruževa za usne, krema i šampona, a za proizvodnju jednog litra ovog ulja potrebno je oko 40 kilograma suvog ploda.

Na oko 300 plantaža koliko ih postoji u jugozapadnom delu Maroka brojne žene i dalje na tradicionalan način, ručno iz suvih plodova dobijaju ulje.

„To je mukotrpan rad. Radimo s dva kamena kojima tučeno plodove i sedimo na podu u hladnim kućama“, dodaje Čari.

Koliko god bio težak i zahtevan rad, ovo je i dalje jedini način postizanje emancipacije i samostalnosti među Marokankama. Iako poslodavci ženama ne ograničavaju radno vreme, bez obzira da li rade od jutra do večeri mesečno zarađuju nešto manje od 221 dolara, što je daleko ispod prosečne plate u državi.


„Htela bih da pronađem drugi, bolje plaćen posao, ali to je nemoguće. Na drugim poslovima radni uslovima su još i gori. Jednostavno rečeno, nemamo drugog izbora“, ističe 37-godišnja Čari.

Uz niske plate i neznatne naknade za penziju i zdravstveno osiguranje u poslednje vreme pojavio se još jedan problem. Sve veći broj vlasnika plantaža uprkos sve višim otkupnim cenama proizvoda, radnicama ne želi da poveća plate.

Višak sredstava ulažu u turizam

Naime, vozačima autobusa i taksija farmeri isplaćuju velike naknade kako bi dovozili turiste na njihove plantaže. Nakon dolaska, uz naknadu, posetioci mogu da obiđu posed, ali i kupe ulje na licu mesta.

Izvor: Novac.hr

Foto: Pixabay