BEZ PRESEDANA: Nemački “lek” za privredu od 1,1 BILION EUR

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nemački Bundestag je usvojio plan mera u visini blizu 1.100 milijardi evra namenjenih prvoj evropskoj privredi, da se suoči sa posledicama pandemije korona virusa.

Članovi Bundestaga, donjeg doma nemačkog parlamenta, usvojili su nove zajmove u visini od 156 milijardi evra za podršku firmama, zaposlenima i zdravstvenom sistemu, kao i stotine milijardi garancija za bankarske kredite preduzećima.

Taj set mera, bez presedana, biće podnet gornjem domu nemačkog parlamenta Bundesratu koji okuplja predstavnike saveznih pokrajina. Ishod glasanja se ne dovodi u pitanje pošto su već pružili podršku planu vlade kancelarke Angele Merkel.

Plan predviđa “fond za ekonomsku stabilizaciju” od 400 milijardi evra garancija za dugove preduzeća, 100 milijardi za kredite ili ulaganja u firme i 100 milijardi evra za podršku državnoj investicionoj banci KfW.

Zahvaljujući sumi od 357 milijardi evra, KfW će u budućnosti moći da garantuje oko 822 milijarde evra kredita. Savezna vlada će obezbediti malim preduzećima do 50 milijardi evra subvencija.

Plan mera predviđa i 3,5 milijardi evra hitne pomoći zdravstvenom sistemu, kao i 55 milijardi koje mogu biti slobodno upotrebljene za potrebe borbe protiv pandemije.

U SAD, Bela kuća i Senat su postigli sporazum o “istorijskom” planu od 2.000 milijardi dolara.

Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

USVOJENA najveća ekonomska mera spasavanja u istoriji SAD, berze u zelenom


ISTORIJSKA odluka EU: Trošite koliko morate. ZAŠTITITE privredu!


 

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. Eki

    Kraj zapadnjačkog carstva.