X
  • English
X

Poslovne vesti

Bez sudske odluke o bankrotu staklare

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Privredni sud u Kragujevcu nije doneo odluku o bankrotstvu Srpske fabrike stakla iz Paraćina, jer na prvom poverilačkom ročištu nije bilo poverilaca zainteresovnih da se donese takva odluka.

Predsednik Privrednog suda i stečajni sudija u tom postupku Branislav Jovović je objasnio da se odluka o bankrotstvu može doneti kada prođu rokovi za podnošenje plana reorganizacije Staklare koji još traju, a do sada niko nije podneo takav plan.

„Bankrotstvo može da znači da se poverioci namiruju prodajom imovine fabrike ili prodajom preduzeća“, kazao je Jovović.

Poverioci su se složili da Vinarija Čoka plus iz Subotice odredi lice koje će biti predsednik Skupštine poverilaca Staklare koja je u stečaju od 20. septembra ove godine.

Na ročištu je stečajni upravnik Saša Jovanović predstavio ekonomsko-finansijski izveštaj o stanju u Staklari, prema kome je ukupna vrednost potraživanja poveralaca fabrike oko 12,25 milijardi dinara.

On je novinarima kazao da je prezaduženost fabrike 7,83 milijarde dinara. Među najvećim poveriocima Staklare su firma Veksilum Balkan i Srbijagas koji je u jednom periodu bio njen većinski vlasnik.

Odlukom stečajnog upravnika 230 radnika fabrike je proglašeno viškom, od ukupno 810 koliko je radilo pre stečaja.

Posle uvođenja stečaja grupa poverilaca je podnela žalbu Privrednom apelacionom sudu za zatevom da preispita tu odluku.

Povezane vesti


Izvor: N1, Beta

Foto: Pixabay