Bezos proziva rivale za minimalac, oni njega za porez

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Žestoki konkurenti, Amazon i Volmart, razmenili su oštre poruke nakon što je šef Amazona Džef Bezos pozvao maloprodajne kompanije da povećaju minimalne plate radnika.

Volmart je ubrzo odgovorio podsećanjem Amazona na njegovo izbegavanje poreza.

U godišnjem pismu akcionarima, Bezos, koji je i dalje najbogatiji čovjek na svetu zahvaljujući kompaniji vrednoj skoro bilion dolara, hvalio se oko Amazonovih beneficija za zaposlene i izazvao druge firme da prate njegov primer ili da budu i bolji.

“Danas izazivam naše najveće konkurente u maloprodaji (znate ko ste!) da usaglase beneficije za zaposlene sa našim i minimalnu platu od 15 dolara. Uradi to! Još bolje, idi na 16 dolara”, napisao je milijarder.

Volmartov izvršni potpredsednik za korporativne poslove, Dan Bartlet, ubrzo je odgovorio. On je na Tviteru podelio članak koji podseća da je Amazon prošle godine uspeo da izbegne plaćanje poreza.

Volmartov potpredsednik nije bio jedina osoba koja je odgovorila na Bezosove prozivke.

Izvršni direktor drugog Amazonovog rivala, Ibeja (eBay), branio je svoju kompaniju na Tviteru. Za razliku od Volmarta, Ibej se direktno spominjao u pismu čelnika Amazona, hvaleći se dostignućima njegove kompanije u odnosu na rivala.

Prošlog novembra Amazon je podigao minimalnu platu zaposlenih na 15 dolara po satu. Inače, Amazon se već godinama susreće sa optužbama za loše plaćanje i tretiranje zaposlenih.

Izvor: B92, Agencije

Foto: Beta/AP