Amazon PLATIO POREZ prvi put u 5 godina i svi se pitaju kako je to moguće? (FOTO)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Kada je izvršni direktor Amazona Džef Bezos na Tviter postavio fotografiju sa reperkom Lizzo sa Super boula napisavši da je 100% njen fan, komentari se nisu ticali fotografije već  njegovog poreskog statusa.

Naime, već duže vlada opšte mišljenje da Amazon izbegava plaćanje poreskih obaveza.


Ali, po prvi put od 2016. godine Amazonovi kritičari neće moći da ukažu na nepostojeći račun za savezni porez tehnološkog giganta.

Amazon je u stvari dugovao novac saveznoj vladi u 2019.

Nakon dve godine plaćanja američkog federalnog poreza na dohodak od 0 dolara, Amazon je bio na udaru zbog duga od 162 miliona dolara u 2019. godini, koliko je kompanija prijavila Američkoj vladinoj Komisiji za vrednosne papire i berzu (Securities and Exchange Commission, SEC).

Naravno, 162 miliona dolara i dalje je samo delić od 13,9 milijardi dolara prihoda kompanije pre oporezivanja, koji je Amazon prijavio za 2019. – otprilike 1,2%.

Federalna stopa poreza na dobit iznosi 21% ali je Amazon verovatno koristio razne poreske olakšice kako bi umanjio račun za savezni porez. Amazon je takođe prijavio 280,5 milijardi dolara ukupnog prihoda u 2019. godini.

Tehnološki gigant je bio izložen brojnim kritikama zbog neplaćanja poreza poslednjih godina kao i zbog potraživanja ogromnih poreskih olakšica.

U 2018. godini Amazon je ostvario prihod veći od 11 milijardi dolara, ali za porez nisu dali ni dolar

U stvari, zahvaljujući poreskim olakšicama Amazon je zapravo primio federalni povraćaj poreza u iznosu od 129 miliona dolara. To je bilo godinu dana nakon što je Amazon od 2017. od savezne vlade dobio povraćaj u iznosu od 137 miliona dolara.


Američki predsednik Donald Tramp česti je kritičar Amazona zbog plaćanja „malo ili nikakvog poreza državi i lokalnim vlastima“, iako je Trampov zakon iz 2017. pomogao da se smanji stopa poreza na dobit.

U februaru 2019. godine, senator Berni Sanders je u tvitu istakao da bi bilo ko od otprilike 150 miliona Amazon Prime članova platio više za godišnju naknadu za taj program (119 USD) nego što je Amazon platio u saveznim porezima za 2018. ili 2017. godinu.

U svojoj objavi na blogu, Amazon se dotakao činjenice da je kompanija 2019. godine imala „preko milijardu dolara troškova federalnog poreza na dohodak“.

Amazon je takođe prijavio plaćanje 276 miliona dolara državnog poreza u 2019. godini, kao i međunarodni račun za porez veći od 1,1 milijardi dolara, navodi se u prijavi SEC-a.

Takođe, kompanija napominje da je Amazon 2019. godine otplatio otprilike 2,4 milijarde dolara poreza na zarade i carine.

Međutim, plaćanje nečega poput poreza na zarade teško da je nešto sa čime se treba hvaliti jer se, kako kaže stručnjak za poreze Metju Gardner, ekonomisti slažu da poreze na platne liste na kraju plaćaju zaposleni u obliku smanjene naknade.

Direktor Amazona, Džef Bezos i njegovo ogromno bogatstvo (on je najbogatija osoba na svetu sa procenom neto vrednosti od 124 milijarde dolara), jedno je od važnih pitanja za demokratske kandidate poput Sandersa i Elizabet Voren koji se zalažu za neki oblik poreza na bogatstvo.

Po predloženom porezu na bogatstvo senatorke Voren milijarder bi plaćao otprilike šest milijardi dolara godišnje, a devet milijardi dolara po Sandersovom predlogu.

Izvor: BIZLife

Foto: Beta/AP