Biće pšenice i za izvoz

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Srbija će ove godine imati dovoljno pšenice za sebe, a više od milion tona će moći da izveze, kažže direktor Udružženja “ŽŽita Srbije” Vukosav Saković.

To je, kako kaže, ustanovljeno tokom realizacije programa koji su sproveli Ujedinjene nacije, odnosno organizacija FAO i Evropska banka za obnovu i razvoj.

„Cilj tog Programa je propaganda pšenice i pronalazak novih tržžišta, ali i da svim zainteresovanima u zemlji kažžemo šta mogu očekivati od ovogodišnje žžetve“, kažže Saković.

Navodi da je ove godine u vreme setve bila suša, pa je pšenica kasnila oko dva meseca. “Tada smo se uplašili da pšenice neće biti ni za domaće potrebe, ali kako su došle kiše, pšenica je pokazala koliko je otporna.”

Sigurno je da smo iznad petogodišnjeg proseka. Da nije bilo kiše u maju, govorili bismo o rekordnom prinosu, ali je kiša za oko sedam odsto umanjila očekivani rod. Ipak, Srbija će imati dovoljno pšenice za sebe, ali moći ćemo nešto više od milion tona da izvezemo“, rekao je Saković.

On kažže da poljoprivrednici nisu nezadovoljni rodom, ali da im “teško pada” što su na kraju izgubili sedam do deset odsto roda.

Povodom cena, kaže da se kod berzanskih roba cene formiraju na svetskom tržžištu i da ih mi ovde samo primenjujemo u zavisnosti od naših troškova. “Prerano je govoriti o cenama, ali će one biti maksimalno moguće”, kažže Saković.

Izvor: Blic, Tanjug

Foto: Pixabay