Biće vam MALA PENZIJA? Sada je vreme da mislite o tome, primenite pravilo 50/30/20

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Pitanje koje zanima većinu zaposlenih u Srbiji jeste da li će doživeti penziju i kolika će ona biti. Sigurna i mirna starost danas je za većinu radnih ljudi u Srbiji sa prosečnim pa čak i iznad prosečnim primanjima veoma neizvesna jer je državna penzija sve dalje i sve je manja.

Izračunajte KOLIKA će vam biti PENZIJA: Plata 50.000 RSD i 40 godina rada – penzija 30.000 RSD


Ipak, na sreću, penzija iz državnog penzijskog fonda ne mora biti jedini izvor prihoda kada odete u penziju, ali se za dodatne prihode morate pobrinuti sami.

Obezbeđenje „nešto novca sa strane“ za starost zapravo nije toliko teško, ali je stvar discipline i finansijske pismenosti.

Pravilo 50/30/20

Jedan od osnovnih finansijskih saveta jeste raspored budžeta kojim raspolažete po pravilu 50/30/20. Ova raspodela znači da se od 100 odsto prihoda, vaši izdaci dele u tri glavne kategorije: POTREBA, ŽELJA i ŠTEDNJA.

Da bi se ovaj plan realizovao neophodno je odvojiti ove tri kategorije. Dakle, 50 odsto prihoda treba potrošiti na potrebe, 30 na želje i 20 odsto treba uštedeti.

U praksi to izgleda ovako: ako vaš ukupan prihod iznosi na primer koliko i prosečna decembarska plata u Srbiji – 60.000 dinara, raspodela vašeg budžeta znači da ćete na svoje potrebe potrošiti 30.000 dinara, na želje 18.000 dinara, dok 12.000 dinara ostaje za štednju.

Potrebe su troškovi koje apsolutno morate imati u svom budžetu bez obzira na sve. U to se uklapaju troškovi poput stanovanja, komunalija, prevoza i zdravstvene zaštite. Želje su troškovi koje ste dobrovoljno odlučili da potrošite, ali koje nisu stalne. Veoma je lako pomešati želje i potrebe. Jedini način da se utvrdi da li je nešto potreba jeste da se zapitate da li biste mogli da živite bez te stvari.


Konačno, kategorija štednje ili duga je novac koji ste izdvojili za svoju budućnost ili za otplatu duga pre nego što je planiralno. Ovaj novac možete staviti u svoj lični penzioni fond (to može biti investicija za berzu, štednja u banci, uplata u doborovoljni penzijski fond, životno osiguranje i slično).

Da li je ovaj sistem pravi za vas zavisi od konkretnih okolnosti u kojima se nalazite. Pozitivna strana je što vam može omogućiti da se detaljno fokusirate na planiranje finansija. Nepostojanje 50/30/20 plana bi mogao da oteža pronalaženje načina za poboljšavanje navika trošenja.

Kritičari ovog načina trošenja ističu negativnu stranu i naglašavaju da nije prilagođen onima koji ostvaruju veće prihode, jer zahteva preveliko trošenje na potrebe, odnosno štednju i dug.

Sa druge strane, oni koji imaju niža primanja mogu da prigovore da ne zarađuju dovoljno da bi petinu prihoda ostavili za štednju. Finansijski stručnjaci, međutim, ni tada ne savetuju da se od tog pravila odustane već predlažu da se pokuša pronalaženje bolje plaćenog posla, dodatnih prihoda ili pronalaženje mogućnosti da se prihoduje od neke vrste rente.

Svakako, razmislite pre kupovine novog ajfona ili markirane tašne da li je to potreba ili želja ili bi trebalo da bude štednja?

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Komentari 8

 1. Xia

  Ovo ne važi za one koji imaju primanja oko 250€ od kojih nemaju ni za osnovne potrebe. Odnosno, ovo, nažalost, ne važi za Srbiju, zemlju siromašnog naroda.

 2. Бели

  Шта да раде они који плаћају радни стаж на најнижу основицу и имају укупно 15 година радног стажа, колика ће њима бити пензија.

 3. Moc

  Kako moze vlada sa dozvoli penzije od 18 19000 din.sta taj da radi ili da se ubije ili da iskali bes na drugog.e to vlast pravi.radis kao budala 45 godina uzimaju ti lovu i na kraju daju 19000.neka mi jedan clan vlasti objasni kako da se prezivi.3 bureka dnevno i 3 jogurta je 600din puta 30dana 18000.desu troskovi lekovi registracija bilo sta.sram bilo sve ko sme da napise takvo resenje.

  • Moki

   Vi bre javno zajebavate ovaj narod sa nekim procentima zar vam nijedovoljno da pogledate koliko njih je uzelo besplatne vaucere i to ti je danasnjica srbije a vi pricate o nekoj stednji sram vas bilo

 4. NV

  Gradjaunima koji su preziveli devedesete I
  bombsrdovsnje sada se blast svesrdno trudi da Nas unisti do kraja I to enormnim porezima na stambeni prostor jer to me luksuz imati krov bad glavom a tu su I izvrsitelji pa sad gradjani izvolte I glasajte!!!

  • Laki

   50%srba nemogu da prezivljavaju od svoje zarade, a kamo li da ustede za penzionerske dane savet glup da gluplji nemoze biti

 5. Ivan

  U mojoj porodici od ukupnih 200.000 prihoda, na potrebe ode 199.000. Dakle formula neprimenjiva na nas standard.

 6. Mučenik

  MNOGO LAŽU PENZIONERE!

  Penzije rastu? Za proteklih tri godina mirovanja iznosa penzije sada se setio da ga je podigne za famoznih 5,4% ili u proseku sa 26.345 rsd (224 evra)-na 27.767,63 rsd (236 evra) ili za čitavih 1.422 rsd (12 evra). U istom periodu sve je poskupelo za više od 20%. Prosečne penzije su 46,45% prosečne plate, a nekada su bile 70%. Sad je vreme da se odužite za veliku penziju, veća no ikada, na izborima, glasajte za one koji vam otimali penzije i uvećavaju je do iznemoglosti, a vi znate koliko je to tačno i koliko ste sitiji danas od juče.