Biomasa potencijal za zaradu i ostanak na selu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Biomasa ima najveći udeo u potencijalu obnovljivih izvora energije u Srbiji, od čak 61 odsto, i može da bude unosan posao za sve koji žele da ostanu na selu. To su, čini se, prepoznali i Nemci, prenosi B92 pozivajući se na agencije.

Na konferenciji „Biomasa i biogas u Srbiji“, čulo se da su nemačke kompanije tim povodom posetile Srbiju kako bi pronašle potencijalne strateške partnere u toj oblasti.

Konferenciju „Biomasa i biogas u Srbiji“ je organizovala Nemačko – srpska privredna komora zajedno sa Saveznim ministarstvom za ekonomiju i energetiku Nemačke, a odazvalo se više od 150 predstavnika srpskih i nemačkih kompanija i institucija.

Koordinator projekata u Nemačko – srpskoj privrednoj komori Stevan Đurić je rekao da u Srbiji trenutno postoji svega 11 megavata izgrađenih postrojenja na biomasu, što je veoma malo. „Nacionalnim akcionim planom Srbije za korišćenje obnovljivih izvora energije do 2020. godine predviđeno je da bude izgradjeno do 100 megavata postrojenja, kao i do 30 megavata biogasnih postrojenja“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, u Srbiji sada imamo samo 10 biogasnih postrojenja sa ukupnim kapacitetom od 12 megavata, dok u Nemačkoj ima oko 9.000 biogasnih postrojenja.

„Vidimo da je pred Srbijom još dug put u oblasti bioenergije“, naglasio je Đurić.

Izvor: B92/agencije

Foto: Pixabay