Bitkoin će biti “proteran” iz Južne Koreje

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Južna Koreja planira da zakonom potpuno zabrani kriptovalute, kao što je bitkoin, zbog zabrinutosti koju izazivaju virtuelne valute.

Bitkoin i još neke kriptovalute suočile su se sa padom vrednosti od 10 odsto, a procenjuje se koliko to ima veze sa odlukom Južne Koreje.

U međuvremenu, nekoliko trgovanja u kriptovalutama u Seulu ove godine sada je pod istragom zbog navodne utaje poreza.

U ovoj zemlji veoma mali broj ljudi poseduje i trguje kriptovalutama, “divlje” promene cena su postale svakodnevnica, zbog čega se previše pažnje posvećuje upravo ovom kolebanju cena

Digitalne valute, na čijem je čelu bitkoin, prethodne godine su zabeležile veću tražnju ali i vrednost. To je dovelo do zabrinutosti od kockanja, jer i neiskusni investitori pokušavaju da ostanu u trci.

“Postoji velika zabrinutost u vezi sa virtuelnim valutama, a ministarstvo pravde priprema osnovu za zabranu trgovanja kriptovalutama”, rekao je ministar pravde Park Sang-ki.

Jasno je da pripremaju zakonodavstvo koje će u potpunosti staviti katanac na ovu vrstu razmene. Krah u Južnoj Koreji bio je i napad na jednu od najvećih berzi za prodaju i kupovinu Bitkoina, južnokorejske berze Bithumb. Da je došlo do hakerskog napada, postalo je jasno nakon što su pojedini kupci Bithumba prijavili da im je s računa nestao novac.

Bithumb je jedna od najvećih i najprometnijih bitcoin berzi na svetu, a ovaj slučaj samo pokazuje da je skok vrednosti kriptovaluta izazvao pažnju ne samo kupaca i prodavaca već i hakera.

Vlada Južne Koreje je i prethodno najavljivala da će primenjivati više nadzora nad razmenama, uključujući i poteze za ukidanje anonimne trgovine.

Izvor: B92

Foto: Pixabay