Bivši direktor JAT: Srbija da tuži Etihad

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: screenshot

Nekadašnji direktor JAT ervejza Predrag Vujović smatra da bi Vlade Srbije trebalo da tuži Etihad za gubitke koji su nastali u poslovanju Er Srbije.

Vujović je u Novom danu rekao da bi ministar finansija Dušan Vujović trebalo da napravi tim i da, u ime Vlade Srbije, tuži aviokompaniju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

„Etihad je sam vodio kompaniju pet godina. Ovako kako sad postoji, ova kompanija nema perspektivu opstanka. Uopšte. Ona samo može da pravi gubitke“, ocenio je Vujović.

On smatra da je kompanija Er Srbija od početka pogrešno postavljena, ali da Etihad nema razloga da se povuče, jer nema trošak i nije preuzeo nikakav rizik na sebe, uz istovremeno apsolutnu kontrolu nad vođenjem kompanije.

„Kompanija nije imala perspektivu da opstane u toj varijanti, iz prostog razloga što multinacionalna kompanija kao što je Etihad nikad ne može da napravi nacionalnu kompaniju. To su dve potpuno različite koncepcije“, smatra on.

Prema njegovom mišljenju, ambicije koje su postavljene nisu bile realne, jer je tržište Zapadnog Balkana ograničeno. „S druge strane, ostale kompanije su se u međuvremenu razvile – od 2000. do 2010. nastalo je 180 novih kompanija.“

„Jako je bitno bilo da se spremi JAT da neko dođe i uloži pare. Mi nismo tu kompaniju spremili, a onda smo doneli odluku 2013. da je ugasimo. Potpuno nepotrebno po mom mišljenju“, rekao je on.

On smatra da Er Srbija ne može da se proglasi „low cost“ kompanijom, kao i da do najavljene isporuke aviona neće doći jer za to nema para. „To košta milijardu“, ističe Vujović.

Izvor: N1

Foto: screenshot