Bivši premijer osumnjičen u slučaju “Aktor”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Makedonsko Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore otvorilo je istragu protiv bivšeg premijera Makedonije Nikole Gruevskog zbog favorizovanja grčke kompanije Aktor za izgradnju autoputa Demir Kapija Smokvica.

Tužiteljka Specijalnog tužilaštva Fatime Fetai je rekla da je Aktor na insistiranje Gruevskog izabran za izgradnju te deonice autoputa na jugu Makedonije, iako je italijanska kompanija Toto imala bolju ponudu.

Pored Gruevskog, u slučaju nazvanom “Aktor” osumnjičen je i tadašnji ministar za saobraćaj i veze Makedonije Mile Janakieski.

Prema Specijalnom tužilaštvu, Gruevski je Janakieskom naložio da eliminiše italijansku kompaniju i da dodeli izgradnju grčkom Aktoru. Tadašnji ministar je, navodi se, naložio članovima komisije da izaberu Aktor, čime je država oštećena za 7.811.593 evra.

Pored toga, u slučaju “Aktor” ima sumnji i da je, preko četiri kompanije koje su zaposlenima isplaćivale ogromne plate, “oprano” 31.856.811 evra u periodu od 2012. do 2016. godine.

Protiv grčke kompanije Aktor se za izgradnju autoputa kroz Makedoniju, prema ranijim informacijama, istraga vodi i u Grčkoj.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay