BIZLife se raspitao: Na Beogradskoj berzi bez potresa (za razliku od svetskih)

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Na Beogradskoj berzi i ovdašnjem tržištu nema promena u vezi sa poslednjim turbulentnim dešavanjima na svetskim, a pre svega američkoj berzi, to je za BIZLife u kratkoj izjavi potvrdio direktor Beogradske berze Siniša Krneta.

Po svemu sudeći, možemo da zaključimo da je Srbija još daleko od tih dešavanja, pa za sada nema razloga za zabrinutost ovdašnjeg tržišta.

Čini se da i svetske berze mogu lagano da odahnu, nakon što su indeksi na svetskim berzama smirili  posle burnog početka nedelje, velikih padova i uspona.

Podstaknuti velikim rastom pred kraj jučerašnjeg trgovanja na Vol stritu, indeksi u Aziji su na početku krenuli s velikim dobicima koji su do kraja trgovanja praktično izbrisani.

U Evropi su indeksi danas nadoknadjuju deo jučerašnjih gubitaka. Nemački DAX i francuski CAC 40 su u plusu 0,5 odsto, a britanski FTSE 100 od 0,6 odsto.

Glavni američki indeksi, koji su u ponedeljak pali preko četiri odsto, a juče porasli oko dva odsto, danas bi sudeći po fjučrsima na početku trgovanja opet mogli imati gubitke.

Japanski Nikei 225 je skočio na početku trgovanja posle jučerašnjeg pada od 4,7 odsto, ali je na kraju s jačanjem jena u odnosu na dolar pao na plusu 0,2 odsto. Južnokorejski Kospi 1,5 odsto, koji je juče imao manji pad, danas je izgubio 2,3 odsto s bojaznima investitora da će američke Federalne rezerve zategnuti monetarnu politiku, navodi Asošijetid pres.

Hongkonški Hang Seng je pao 0,9 odsto, Šangajski kompozitni indeks 1,8 odsto, dok je australijski S&P/ASX 200 porastao 0,8 odsto.

Izvor: BIZLife, agencije

Foto: Pixabay

Piše: B.M.