Biznis iz „OTPADA“: Njihovu uslugu DNEVNO koristi 200.000 ljudi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Godišnje se u SAD-u baci oko 32 milijarde kilograma hrane koja zbog svog izgleda, odnosno nepravilnog oblika ili površinskih oštećenja ne zadovoljava tražene standarde trgovačkih lanaca i restorana.

Upravo ta pojava, još od studentskih dana zabrinjava Bena Simona, danas suvlasnika kompanije koja prodaje upravo tu „odbačenu hranu“.

„Svaki put me šokiralo kada bi neko pojeo pola sendviča, a drugu polovinu bacio. Za mene je to uništavanje vredne sirovine“, navodi Simon.

Svoju uslugu dostave „odbačene hrane“, Imperfect Produce, 2015. godine pokrenuo je s prijateljem Benom Česlerom. Uz pomoć 20.000 dolara ušteđevine i 38.000 dolara prikupljenih putem crowdfunding kampanje, ovaj dvojac danas svakog dana širom Amerike voćem i povrćem snabdeva više od 200.000 korisnika u 22 grada, piše CNN, a prenosi Novac.hr.

„U početku smo hteli da sarađujemo s trgovinskim lancima, ali njima naš sistem rada i odabira sirovina nije bio prihvatljiv. Zato smo odlučili da pokrenemo sopstvenu internet prodavnicu na kojoj ćemo kupcima da ponudimo mnogo niže cene“, objašnjava Simon.

Svoje proizvode nabavljaju od 250 proizvođača širom sveta, a gotovo polovina voća i povrća dolazi iz organskog uzgoja koje nude po 30 odsto nižoj ceni.

Iako Imperfect Produce i dalje ne generiše profit, u njihovo poslovanje do sada su uložili brojni investitori, a putem različitih fondova od osnivanja su prikupili 47 miliona dolara.

Izvor: Novac.hr

Foto: Pixabay