Blumberg o dinaru u superlativu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Blumberg ocenjuje da je srpski dinar druga valuta u svetu sa najboljim performansama u proteklih 12 meseci, čemu je doprinela i činjenica da je prošlog meseca dostigao najveću vrednost prema evru u više od tri godine.

Iznenađujuća odluka Narodne banke Srbije (NBS) da, treći put u poslednjih sedam meseci, snizi kamatnu stopu će, prema ocenama američke agencije, uliti dodatni optimizam investitorima u pogledu obveznica denominovanih u dinarima, koje su već u ovoj godini nadmašile sve hartije od vrednosti iz regiona.

Blumberg navodi da, za razliku od ostatka najvećeg dela evropskog kontinenta koji se kreće ka postepenom pooštravanju monetarne politike, Srbija ne ide u tom smeru i da nema potrebe za skorijim povećanjem kamata, budući da je inflacija u februaru pala na donju granicu definisanog koridora NBS i da je nastavljena aprecijacija dinara.

Prinosi na 10-godišnje obveznice Srbije su 5,88 procenata, što je duplo više u odnosu na prinose na mađarske i češke hartije od vrednosti, navodi Blumberg.

Dodaje da je Srbija jedna od malobrojnih zemalja u istočnoj Evropi koja i dalje nudi pozitivne realne prinose na kratkoročne investicije.

Izvršni odbor NBS smanjio je referentnu kamatnu stopu na nivo od 3,25 odsto sa prethodnog nivoa od 3,5 procenata.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay