Blumberg: Srbija na “crnoj listi” EU?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Evropska unija bi mogla već sledećeg meseca da stavi Tursku na “crnu listu” poreskih utočišta, a u nacrtu predloga za proširenje liste nalazi se i Srbija.

U nacrtu predloga za proširenje liste nalazi se još 36 zemalja, među kojima su i pored Srbije i Jermenija, Kukova ostrva…, prenosi agencija Blumberg, navodeći da je imala uvid u ta dokumenta.

Radna grupa EU, koja je imala zadatak da izvrši analizu “ne-kooperativnih vlasti nadležnih za poreska pitanja” zaključila je da turske aktivnosti na rešavanju problema transparentnosti i ukidanja režima poreskih povlastica za sada “nisu dovoljne”, rekli su ljudi upoznati sa događanjem i poverljivim dokumentima, koja je video i Blumberg.

Takozvana Grupa za kodeks ponašanja mogla bi da preporuči ministrima finansija EU da 5. decembra dodaju na “crnu listu” države koje se nisu odgovorile zahtevima, dodaje se u tekstu.

“Čak 36 zemalja moglo bi da bude uključeno (na listu) prema nacrtu zbirne tabele od 21. novembra, u koju je Blumberg imao uvid, uključujući Srbiju, Jermeniju, Kukova ostrva, Maršalova ostrva, Panamu i Tunis.”

Zemlje EU su podeljene oko toga da li bi trebalo da koriste finansijske sankcije protiv ne-kooperativnih država, a uključivanje na “crnu listu” može da uruši reputaciju Turske i da pojača pritisak na evropske kompanije da se uzdrže od investicija u tu zemlju, navodi njujorška agencija.

Nekoliko država, uključujući i Francusku, podržavaju kaznene mere, kao što je isključivanje tih zemalja sa međunarodnog finansijskog tržišta, mada nikakva odluka nije doneta.

Ambasadori koji predstavljaju države EU trebalo bi da razgovaraju o predloženoj listi pre sastanka ministara finansija.

Izvor: B92, Tanjug

Foto: Pixabay