“Bolesne” maline zaustavljene na mađarskoj granici

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Mađarska je na granici zaustavila i vratila pošiljku zaraženog bobičastog voća iz Srbije. Roba je trebalo da ide i do Nemačke.

Sistem alarmiranja o bezbednosti hrane obavestio je našu zemlju da je pošiljka malina iz Srbije, namenjena Mađarskoj i Nemačkoj, zaražena norovirusom. Roba je zaustavljena na granici sa Mađarskom, a upozorenje srpskoj strani stiglo je prekjuče. Norovirus najčešće se prenosi prljavim rukama i lošom higijenom prilikom branja i transporta malina.

Kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede, službe kontrole koje prate obaveštanje RASAF, postupile su po standardnoj proceduri. Nadležena poljoprivredna isnpekcija poslata je na teren da prikupi podatke o hladnjačaru, koji je izvezao maline. Obično je praksa da se roba vrati izvozniku i da je on uništi uz prisustvo inspekcije. Zasada još ne znaju koje su količine u pitanju.

Maline nisu jedini slučaj, bilo je i “kontramera” na našoj granici. Krajem septembra na granici u Srbiji zaustavljena je roba, zbog alarma RASAF, jer je u hrani za životinje, koja sadrži GMO, pronađena ešerihija koli.

Kako su nam rekli u Ministarstvu poljoprivrede, njih je RASAF o tome obavestio i pošiljka je zaustavljena na granici. Roba će biti vraćena izvozniku. U našu zemlju, svakako, nijedan proizvod koji sadrži GMO ne može da uđe, pa je i to jedan od razloga što je pošiljka zaustavljena i vraćena.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Pixabay