„Bor“ izvozi na sve strane, rastu prihodi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Devizni priliv RTB „Bor“ od prodaje robe u inostranstvu dostigao je 106,7 miliona dolara u periodu januar–maj ove godine, što je za 30 odsto više nego u istom periodu prošle godine, piše Politika.

Devizni priliv ostvaren je od prodaje bakra, srebra, platine, paladijuma, selena, sumporne kiseline i plavog kamena, dok je vrednost izvoza u maju iznosila 16,4 miliona dolara, navodi se u saopštenju rudarsko-topionIčarskog basena „Bor“. Od početka godine, RTB „Bor“ je na stranom tržištu prodao nepunih 12.000 tona bakra, što mu je, zajedno sa prodajom ostalih proizvoda, obezbedilo 30 odsto veći izvoz nego u istom periodu prošle godine.

Tu količinu bakra su od RTB „Bor“ kupili Turci, Hrvati, Nemci i Bugari. Englezi su otkupili tonu i po srebra, 25,2 kilograma paladijuma i kilogram i po platine, a u Poljsku je ukupno otpremljeno 13,5 tona selena i 475 tona plavog kamena. S druge strane, domaćim prerađivačima – „Valjaonici bakra“ i „Ist pointu“ iz Sevojna, kao i borskom „Pometonu“ – RTB „Bor“ je od početka ove godine isporučio 3.685 tona bakra vrednosti 25,6 miliona dolara.

Taj bakar je u obliku žice, trupaca, limova, traka, praha i trupaca, takođe završio u inostranstvu. Prihod RTB „Bor“ od prodaje bakra u maju iznosio je 15,78 miliona dolara, a kompanija je zaradila i dodatnih 600.000 dolara od prodaje 1,8 tona selena, 12 kilograma paladijuma, 45 tona plavog kamena i 2,1 tone sumporne kiseline. Sve to je RTB „Bor“ obezbedilo ukupan izvoz u maju vredan 1 6,4 miliona dolara, a ovi proizvodi prodavani su u Poljskoj, Italiji, Rumuniji, Nemačkoj, Hrvatskoj i Turskoj.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. "rtb bor"

    Ako je ove povoljne vesti pustio u etar čelnik RTB Bor, to je svakako tačno, a da se razumemo, on ne laže kada ne otvori usta i da se hvali ne ume, niti ume da krade, neka neviđena poštenjačina. Istina mu je usađena negde tamo daleko…daleko?