Bosanci tuže VW, tražiće dve milijarde evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Koncern Prevent, iza kojeg stoji bosanskohercegovačka preduzetnička porodica Hastor, priprema tužbu „tešku“ dve milijarde evra protiv Folksvagena zbog jednostranog raskidanja ugovora, javljaju nemački mediji.

„Tužba će biti dostavljena uskoro“, rekao je za Sueddeutsche Zeitung predstavnik Prevent grupe u čijem vlasništvu se, između ostalog, nalazi nekoliko firmi za proizvodnju automobilskih delova.

On je odbio reći o kom iznosu se radi, ali je dodao kako se „radi o milijardama“. Sueddeutsche Zeitnug piše, pozivajući se na krugove u autoindustriji, o dve milijarde evra. Prevent Folksvagenu predbacuje jednostrano raskidanje ugovora i „svesnu i planiranu prevaru“.

U leto 2016. godine firme ES Guss i Car Trim, koje proizvode delove za menjač i presvlake za automobilska sedišta, obustavile su isporuku delova najvećem nemačkom proizvođaču automobila jer je VW navodno prekršio jedan prethodni ugovor.

VW je, nakon obustave rada u nekoliko pogona i gubitka, kako je tada navedeno, nekoliko stotina miliona evra, postigao sporazum s Preventom koji je međutim pre mesec dana poništen od strane automobilskog koncerna iz Volfsburga.

Prevent sada tuži VW zbog jednostranog poništenja ugovora i „planirane prevare“.

Prevent smatra da je VW već 2016. prilikom sklapanja ugovora imao nameru da isti ugovor prevremeno poništi. U VW se pravdaju da su 2016. bili „ucenom prisiljeni“ na potpisivanje ugovora i da su od samog početka Preventu dali do znanja da ugovor smatraju ‘neodrživim’.

Nakon ukidanja ugovora Prevent je bio prisiljen na otpuštanje radnika.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay