Boško Mijatović za NIN o poslednjem zaduženju Srbije: Koštaće nas duplo više

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIZLife

Ekonomski stručnjak Boško Mijatović izjavio je da će Srbiju zaduženje na osnovu evroobveznica od dve milijardi evra koštati duplo više zbog naknade bankama koje je zbog tog posla država angažovala.

Srbija se nedavno zadužila na svetskom finansijskom tržištu za još dve milijarde evra kako bi finansirala program podrške privredi pogođenoj epidemijom, po kamatnoj stopi od 3,375 odsto.

Mijatović u tekstu za NIN navodi da je ta kamatna stopa poprilično velika u današnje vreme obilja neplasiranog kapitala u svetu i sledstveno niskih kamatnih stopa. „Prisetimo se da je jesenas ta cena za Srbiju bila samo 1,25 odsto, ali je danas rizik za investitore veći“.

Srbija odbila MMF i kamatu od 1,29% pa izdala obveznice uz 3,3% interesa


„Što je najgore, ovde nije kraj. Pored kamate koja se plaća kupcima obveznica, Srbija mora platiti za uslugu finansijskim posrednicima – grupi banaka koje su izvele intelektualni, pravni, tehnički i organizacioni posao, ali i verovatno otkupile deo obveznica po nižoj ceni. Koliko je Srbiju koštala ova usluga verovatno nikada nećemo saznati, jer ugovor neće biti objavljen, kao ni toliki drugi. No, nema sumnje da će zarada ovih banaka iznositi najmanje 50-100 miliona evra, ako ne i više, što napred pomenutu kamatu, orijentaciono, udvostručuje“, navodi Mijatović.

Mijatović, takođe, objašnjava da razlozi za neuzimanje povoljnijeg zajma od MMF, koje je državni vrh naveo, nisu istiniti jer Srbija svakako ima platnobilansnu neravnotežu a i kamata bi bila manja od 1,5 odsto na takav zajam i ne bi bila skuplja nego zaduženje koga se vlada prihvatila preko evroobveznica.

Izvor: BIZLife/NIN

Foto: BIZLife