„Brašnjavi rat“: Uvodimo kontramere Makedoniji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BIZLife, Đorđe Nenadić

Makedoniji će sutra biti uvedene kontramere zbog toga što je otežala uvoz brašna iz Srbije, najavio je ministar trgovine Rasim Ljajić.

„Ne možemo više da čekamo. Osim kupovine vremena sa njihove strane nismo videli nikakavu spremnost za rešavanje problema“, rekao je Ljajić za list „Danas“.

On je podsetio da je bio spreman da u petak, 2. marta ide u Skoplje, kao i juče, kako bi se sa predstavnicima makedonske vlasti rešio spor povodom necarinskih barijera za uvoz brašna u Makedoniju.

Dodao je da neće da ide u Skoplje sve dok ne bude čuo konkretan predlog o kom može da se razgovara.

U međuvremenu stigla je i vest da je  za Makedoniju prihvatljivo da se kontrolne markice za brašno na malim pakovanjima i dalje stavljaju u Srbiji, a da se na velika pakovanja to radi u Makedoniji, izjavio je makedonski ministar poljoprivrede Ljupčo Nikolovski.

On je rekao da je u pregovorima sa Srbijom kao prihvatljivo rešenje ponudio da se markice na uvozna pakovanja brašna od jedan, dva i pet kilograma stavljaju u Srbiji, a na ona od 25 i 50 kilograma da se to radi u Makedoniji, u skladu sa novim makedonskim pravilnikom.

DUGOGODIŠNJI PROBLEM

Vlasti u Skoplju su pre dve nedelje odlučile da se brašno iz Srbije može uvesti samo bez akciznih markica koje se dobijaju u Makedoniji posle fitosanitarnih pregleda, što, kako tvrde izvoznici, može da traje i mesec dana. Zbog toga izvoznici bražna iz Srbije mesečno gube oko 200.000 evra.

To je 13. put u poslednjih sedam godina da su Srbija i Makedonija u sporu zbog brašna. Iz Srbije se godišnje u Makedoniju izveze 40.000 do 50.000 tona brašna.

Izvor: Beta, Danas

Foto: BIZLife, Đorđe Nenadić