BRIKS protiv Trampovih carinskih pretnji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Kremlin.ru

Lideri BRIKS na samitu u Johanesburgu usvojili deklaraciju kojom su potvrdili svoju posvećenost principima demokratije, uzajamnog poštovanja, suverene jednakosti, kao i trajne i sveobuhvatne saradnje.

„Ponovo potvrđujemo našu posvećenost principima uzajamnog poštovanja, suverene jednakosti, demokratije, sveobuhvatne i trajne saradnje“, govori se u izjavi lidera.

Oni su takođe potpisali deklaraciju kojom se podržava otvoren i inkluzivan multilateralni trgovinski sistem kako je predvidela Svetska trgovinska organizacija na samitu u Južnoafričkoj Republici.

Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika su na trodnevnom samitu pronašle kolektivni glas koji zagovara globalnu trgovinu i obećale da će se boriti protiv unilateralizma i protekcionizma nakon carinskih pretnji američkog predsednika Donalda Trampa.

„Shvatamo da se multilateralni trgovinski sistem suočava sa neviđenim izazovima. Naglašavamo važnost otvorene svetske ekonomije“, ističe se u deklaraciji koju je potpisalo pet lidera.

Dokument su potpisali predsednik Rusije Vladimir Putin, kineski predsednik Si Đinping, premijer Indije Narendra Modi, brazilski predsednik Mišel Temer i domaćin jubilarnog samita, lider Južnoafričke Republike Siril Ramafoza.

Nekoliko memoranduma o razumevanju takođe je potpisano na samitu pre donošenja deklaracije. Među njima su memorandumi o životnoj sredini, regionalnom vazdušnom partnerstvu i sporazumu između Brazila i Nove razvojne banke o osnivanju nove federalne kancelarije u Brazilu.

Samit zemalja BRIKS održava se u Johanesburgu i traje do 27. jula.

Izvor: Sputnjik

Foto: Kremlin.ru