Brisel možda kazni Italiju sa devet milijardi evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Italija treba da se suoči s disciplinskim merama nakon „ozbiljnog kršenja“ fiskalnih pravila Evropske unije, saopštila je Evropska komisija.

Izvršno telo EU je izdalo saopštenje u okviru izveštaja u kojem se osuđuje nacrt planova budžeta Italije za sledeću godinu, koji uključuju proporcionalni porez i osnovni dohodak za siromašne.

U izveštaju se apeluje na Evropski savet da odobri proces u okviru kojeg bi Evropska komisija mogla da protiv Rima pokrene takozvanu proceduru prekomernog deficita (EDP), odnosno disciplinsku meru za zemlje koje krše pravila EU o budžetskom deficitu i javnom dugu.

„Ovaj korak je logična i neizbežna posledica odluke Italije da ne preinači svoje planove za budžet“, rekao je evropski komesar za ekonomska i finansijska pitanja Pjer Moskovisi.

Pokretanjem EDP bi bila pokrenuta “efikasna akcija” koju je potrebno da Rim preduzme da bi svoje javne finansije vratio u okvire pravila EU. Ako Italija bude ignorisala situaciju, Evropska komisija može na kraju da novčano kazni Italiju sumom i do 0,5 odsto njenog BDP, ili sa oko devet milijardi evra.

Rim ima još vremena da promeni nacrt budžeta koji italijanski parlament mora da odobri do 31. decembra.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay