Briselske kvote ne “gađaju” srpski čelik

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

U Briselu se očekuje da konačne kvote za uvoz čelika u Evropsku uniju pokažu da je Evropska komisija, kada se radi o srpskoj proizvodnji čelika, ovo pitanje “rešila na obostrano zadovoljavajući način”.

“Konačne kvote bi trebalo da očuvaju tradicionalni nivo trgovine sa Srbijom”, rečeno je Tanjugu u evropskim diplomatskim izvorima u Briselu.

U Evropskoj komisiji kažu da će finalni tekst predloga o konačnim kvotama za uzvoz čelika u EU pokazati način na koji je odgovoreno na zabrinutosti srpskih vlasti po ovom pitanju.

“Komisija je dobro upoznata sa problemima na koje su ukazale vlasti u Srbiji. Konsultovali smo se sa našim partnerima, uključujući i Srbiju. Čim se ozvaniči, finalni tekst će pokazati kako je odgovoreno na sva ta pitanja”, navode izvori iz Evropske komisije.

Konačne kvote na uvoz čelika u EU trebalo bi da stupe na snagu 4. februara i zamene dosadašnje privremene kvote uvedene u cilju zaštite proizvođača čelika iz EU i balansiranja tržišta. Izvori navode da je Srbija pokrivana ovim merama u tri kategorije: kategoriji 1, 2 i 6.

U EU objašnjavaju da u kategoriji 1 Srbija ima tzv “globalnu kvotu”, pri čemu se očekuje da izvoz tih proizvoda iz Srbije neće biti poremećen promenom konačnih tarifnih kvota EU.

Kada su u pitanju proizvodi od čelika iz kategorije 2 i 6 tu Srbija, prema rečima eksperata EU, ima “specifične bestarifne kvote”. “To znači da će Srbija moći da izvozi u EU zaštićena od konkurencije drugih dobavljača”, objašnjavaju u Briselu.

U skladu sa tim, očekuje se da i nakon definisanja konačnih kvota tradicionalna trgovina čelikom između potrošača EU i srpskih železara bude očuvana.

Izvor: RTS, Tanjug

Foto: Beta