Britanci otvorili prvi rudnik metala u BiH posle 30 godina

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Britanska kompanija Mineko u Olovu je otvorila prvi rudnik metala u Bosni i Hercegovini posle 30 godina i jedini sa podzemnom eksploatacijom metala u toj zemlji.

Kako je saopšteno, počela je podzemna eksploatacija Rudnika olova, koji nakon šest godina od dobijanja koncesije i oko šest miliona evra investicije britanske grupacije Mineko sada upošljava oko 120 ljudi.

Direktor operacija MINECO grupe Dominik Roberts rekao je da će u rudniku biti primenjivana najbolja svetska praksa i savremena tehnologija koja će omogućiti da rudnik bude sigurno radno okruženje, bez štetnog uticaja na životnu sredinu.

„Ovo je najsigurniji rudnik u Bosni i Hercegovini kojim smo postavili standarde za dalji razvoj rudarstva u BIH“, rekao je Roberts.

Rudnik olova u Olovu ima poseban značaj za evropsko rudarstvo, s obzirom da je to i prvi test rudnik iz Projekta „IMP@CT“ koji je iz Programa EU za istraživanje i inovacije „Horizont 2020“ dobio podsticaj da razvija ciljane, tehnološke inovacije u dizajnu rudarske opreme, kao i u planiranju u oblasti rudarstva manjih nalazišta strateški važnih metala poput olova, cinka i antimona.

Otvaranjem novog rudnika u BIH, kompanija Mineko nastavlja rast i razvoj, s obzirom na to da je u 2017. godini u Bosilegradu, u Srbiji, u još jednom potpuno novom rudniku metala u regionu Zapadnog Balkana, počela probnu proizvodnju.

Bosil-Metal postao prvi kompletno izgrađen rudnik sa podzemnom eksploatacijom u Srbiji u poslednjih 40 godina.

Pored Bosil-Metala, britanska kompanija Mineko sa partnerima je vlasnik u još dva rudnika olova i cinka u Srbiji – Rudnika kod Gornjeg Milanovca i Rudnika Veliki Majdan.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay