Britanci pojačano kupovali dolare i evre uoči referenduma

PinterestFacebookTwitterShare

Britanci koji uskoro kane putovati u inostranstvo pojačano kupuju strane valute jer vlada nesigurnost po pitanju kursa funte uoči referenduma o izlasku Britanije iz Evrope unije, piše britanski The Guardian. Britanski Post Office, koji sprovede jednu od četiri transakcije stranim valutama u Britaniji, objavio je u sredu kako je prodaja stranih valuta od prošloga vikenda porasla za 74 odsto u odnosu na isto razdoblje lani. Pritom je prodaja u poslovnicama porasla za 49, a online prodaja za 381 odsto.

U avgustu prošle godine kurs britanske valute iznosio je 1,42 evra, da bi prošle nedelje pao na 1,26 evra. Ali, poslednjih dana raste, pa je u sredu dostigao 1,30 evra.

Međutim, ako Britanci na referendumu danas izglasaju izlazak Britanije iz EU, funta bi, procenjuje se, mogla oštro pasti.

Nedavno je investiciona banka Goldman Sachs poručila da bi, u slučaju izlaska Britanije iz EU, funta mogla izgubiti na vrednosti i do 20 odsto.

O povećanoj kupovini stranih valuta izvestio je i FairFX, firma specijalizovana za prepaid valutne kartice na koje se unapred može položiti novac po trenutnom kursu.

Ta je firma poručila da mnogi Britanci koji idućih nedelja putuju u Evropu ili SAD kupuju evre i dolare kako bi si osigurali sredstva po kursu uoči referenduma.

Izvor: Seebiz