Britanci u Bosil-Metal uložili 14 miliona dolara

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: ciklomen.com

Rudnik olova, cinka i bakra Bosil-Metal najznačajniji rezultat u 2017. godini ostvario je pokretanjem probne proizvodnje, čime je postao prvi kompletno izgrađen rudnik sa podzemnom eksploatacijom u Srbiji u poslednjih 40 godina, saopštila je britanska kompanija Mineko (Mineco), vlasnik tog rudnika.

Istaknuto je da je ukupna investicija u taj rudnik kod Bosilegrada dostigla 14 miliona dolara, a da je pokretanjem pilot postrojenja, Bosil-Metal počeo da prikuplja tehnološka iskustva, koja će koristiti za projektovanje pogona za komercijalnu preradu rude.

Započeta je i eksploatacija rude, čija će mesečna količina, pre uspostavljanja komercijalnog postrojenja pune proizvodnje, biti oko 2.100 tona. Očekuje se da iz te količine rovne rude bude proizvedeno oko 350 tona koncentrata bakra, olova i cinka.

U Rudniku Bosil-Metal u 2017. godini zaposleno je novih 45 radnika, tako da sada ima 128 zaposlenih. U 2018. godini planirana su dalja zapošljavanja u skladu sa radom pilot postrojenja.

U Bosil-Metalu će tokom 2018. godine biti nastavljena ulaganja u izgradnju infrastrukture, rudničkih objekata u jami, a očekuje se i početak izrade glavnog rudarskog projekta za veliko postrojenje.

Mineko očekuje da Bosil-Metal, kao i ostali rudnici u kojima posluje ta kompanija, bude nosilac razvoja privrede na teritoriji opštine u kojoj radi.

Pored Bosil-Metala, Mineko sa partnerima je vlasnik u još dva rudnika olova i cinka u Srbiji – Rudnika kod Gornjeg Milanovca i Rudnika Veliki Majdan. U BiH je većinski vlasnik Rudnika olova i cinka Gross, Rudnika ceruzita kod Olova, kao i Rudnika antimona kod Novog Goražda.

Izvor: Beta

Foto: ciklomen.com