Britanski konkurent Netfliksu

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Britanski BBC je u završnoj fazi razgovora o pokretanju servisa BritBoks sa kompanijom ITV, poznatom po rijalitiju Ostrvo ljubavi.

Direktor BBC Toni Hol rekao je da je cilj da BritBoks bude dostupan u Velikoj Britaniji u drugoj polovini ove godine. Nije poznato koliko će koštati pretplata za ovaj servis, ali Hol kaže da će biti „konkurentna“.

Izvršna direktorka kompanije ITV, Kerolin Mekol, rekla je da će servis pružati „najbolje što britanska kreativnost može da ponudi“.

Prema nekim procenama, servis će koštati pet funti (blizu šest evra) mesečno.

BBC i ITV već su pokrenuli BritBoks servis u Severnoj Americi, a Hol kaže da je uspeh servisa na američkom tržištu „premašio sva očekivanja“. Trenutno ima 500.000 pretplatnika.

„Istraživanja pokazuju da u britanskoj javnosti postoji interes za novim, britanskim striming servisom – kao dodatak njihovim trenutnim pretplatama“, kaže Hol.

Oko 43 odsto domaćinstava koja imaju pristup internetu zainteresovano je za pretplatu na BritBoks, kao i polovina onih koji su već pretplaćeni na Netfliks, rekla je Mekol za BBC Radio 4.

ITV će u servis uložiti 25 miliona funti ove i 40 miliona 2020. godine.

Ne zna se koliko će biti ulaganje BBC-ja, ali stručnjak Dani Vorner iz kompanije JuSvič koja se bavi poređenjem cena kaže da bi „ovo mogla biti dobra prilika da BBC nadoknadi gubitke nastale kada je deo Britanaca napustio postojeći model pretplate za javni servis“.

Detalji još nisu objavljeni, ali je moguće da će servis u ponudi imati BBC serije koje se ne emituju redovno.

Mekol kaže da će se poštovati postojeći ugovori sa Netfliksom. Na primer, Netfliks je prošle godine kupio prava za prikazivanje BBC serije Telohranitelj – i to od ITV-ija, takođe producenta serije.

Navike korisnika i biznis strategije su dva trenda koja upravljaju televizijskim biznisom.

Striming servisi su sve popularniji, dok gledanje televizijskog programa opada. Emiteri se zato udružuju u pokušaju da povrate ravnotežu. BritBoks je brak ova dva trenda.

Izvor: Danas, BBC

Foto: Pixabay