Brnabić DEMANTUJE Slovence o pomoći Er Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Premijerka Ana Brnabić odbacila je tvrdnje slovenačke kompanije Adrija ervejz da Srbija dodeljuje prekomernu državnu pomoć kompaniji Er Srbija.

“Srbija u potpunosti poštuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji zabranjuje državnu pomoć preduzećima, tako da smo u tome svemu u potpunosti čisti”, rekla je Brnabić i dodala da je uverena da će Srbija “pobediti”, ukoliko neko proba da od ovoga napravi slučaj.

Objašnjava da je Srbiji i ranije prigovarano kako navodno dodeljuje prekomernu državnu pomoć preduzećima i time krši SSP, a kao primer podseća na slučaj smederevske železare. Ni u tom slučaju, kaže, nije bilo davanja državne pomoći.

“S druge strane, Evropska komisija je uvela kvote koje su direktno protiv slobodne trgovine i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. I dalje mi ne dajemo nikakvu državnu pomoć železari Smederevo”, kaže predsednica Vlade.

Tada, kada je slučaj Železare bio aktuelan, kaže, Srbija je prošla rigoroznu “antidamping” istragu.

Brnabićeva kaže da nema konačne informacije da li je taj proces uopšte pokrenut, ali ukazuje da njena vlada i resorna ministarstva paze na sve što se tiče državne pomoći.

Slovenačka kompanija Adrija ervejz žalila se evropskim institucijama tvrdeći da Er Srbija dobija, kako su naveli, prekomernu državnu pomoć što je navodno ugrozilo njihovo poslovanje.

Izvor: RTS, Tanjug

Foto: Promo